Zapiekanka rybna z groszkiem
Zapiekanka rybna z groszkiem
Jest ciekawym pomysłem na podanie ryby. Zapiekankę rybną z groszkiem wzbogaciłam o dodatek purée z ziemniaków i selera. Całość przykrywa sos beszamelowy i groszek. Danie jest trochę pracochłonne ale jego smak rekompensuje włożony trud. Polecam wam również rybę zapiekaną z pieczarkami i porem.
(Dla 5-6 osób)
Składniki:
– 80 dag filetów dowolnej ryby (np. soli, morszczuka)
– 4 ziemniaki
– 1 mały seler
– ½ puszki groszku konserwowego
– 10 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżka masła
– sok z cytryny
– tymianek, bazylia
– mąka do obtoczenia ryby
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i 1/4 szklanki zimnego mleka
– gałka muszkatołowa
– 1-2 łyżeczki soku z cytryny
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić zapiekankę rybną z groszkiem?
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, tymianek i bazylię. Filety moczyć w rozbełtanym jajku z odrobiną soli, a następnie w mące. Usmażyć.
Purée z ziemniaków i selera: Ziemniaki i seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować razem osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła i jajka pozostałe z panierki ryby. Wymieszać. W razie potrzeby posolić i dodać nieco pieprzu.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, rozmieszać, poczekać aż nieco zbrązowieje i wlać zimne mleko stale mieszając. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć usmażone kawałki ryby, polać je połową sosu beszamelowego, następnie wyłożyć połowę purée ziemniaczano-selerowego, resztę ryby, beszamelu i puree. Na wierzch położyć groszek i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą tymianku i bazylii. Zapiekankę rybną z groszkiem wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200˚C i piec przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by nieco stężała (łatwiej będzie się kroić).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wygląda przepysznie!
Wygląda super:-)