Zapiekanka z kaszy jaglanej, twarogu i jabłek na słodko


Kasza jaglana to zdecydowanie moja ulubiona wśród kasz. Nazywana krupami czy też jagłami. Pozyskiwana jest z prosa, jednego z najstarszych zbóż. Nie bez powodu uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Wykazuje bowiem działanie zasadotwórcze (odkwasza organizm) wzmacniające oraz antywirusowe. Nie zawiera glutenu. Może być spożywana przez osoby chore na celiakię, będące na diecie bezglutenowej oraz niemowlęta (od 5.miesiąca życia). Jest zasobna w krzemionkę, mającą duży wpływ na stan  kości, skóry, włosów i paznokci. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, minerały (wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, mangan, selen) oraz lecytynę. Lekko ociepla organizm, szczególnie poleca się spożywać ją jesienią czy zimą. Stanowi odżywczy oraz lekkostrawny pokarm. W moim odczuciu jest wyjątkowo smaczna, oczywiście pod warunkiem, że uprzednio pozbędziemy się z niej nadmiaru tzw. goryczki. Wystarczy przed gotowaniem przelać kaszą bieżącą wodą albo wręcz co niektórzy robią – wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotuje się na wodzie lub mleku (w wersji na słodko) lub pół na pół wody z mlekiem, w proporcji 1:2 (kaszy do wody/mleka) Na 1 szklankę kaszy trzeba dać najlepiej 2,5 szklanki wody, szczyptę soli i odrobinę tłuszczu.

Z powodzeniem może być spożywana na słodko z owocami czy bakaliami ale również jako dodatek do mięs czy sosów, stanowi wtedy idealny zamiennik ziemniaków. Kasza jaglana jest dosyć kaloryczna, w 100g ma ok. 350 kcal. Posiada również stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (IG-71), dlatego nie jest polecana cukrzykom. Zawiera także goitrogeny – związki, które zaburzają metabolizm jodu. Dlatego osoby z chorobami tarczycy powinny spożywać kaszę jaglaną z umiarem.

Na dziś proponuję bardzo smaczną wegetariańską zapiekankę z kaszy jaglanej, twarogu, jabłek i rodzynek. W smaku przypomina mi nieco szarlotkę tylko na ciepło, ma w dodatku pyszną kruszonkę! Dobrą polską kaszę jaglaną można kupić tutaj.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 szklanki kaszy jaglanej

– 2 szklanki wody

– 2 szklanki mleka

– 1 łyżeczka masła

– szczypta soli

Masa serowa:

– 400g twarogu (2 kostki po 200g; najlepiej tłustego lub śmietankowego)

– garść rodzynek

– 1 łyżeczka masła

– 3-4 łyżki cukru (użyłam ksylitolu)

– aromat waniliowy

– 2 jajka

– szczypta soli

Masa jabłkowa:

– 3 duże jabłka

– 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)

– ½ łyżeczki cynamonu

– 2 goździki, szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Kruszonka:

– 1/3 kostki masła

– 2/3 szklanki mąki

– 4 łyżki cukru

Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, ewentualnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. W garnku zagotować wodę z mlekiem. Kiedy się zagotuję wsypać kaszę, dodać nieco soli i 1 łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić kaszę w przykrytym garnku jeszcze przez ok. 15 minut, aż dojdzie.

Ser dokładnie wymieszać, bądź zmiksować z jajkami. Dodać cukier oraz aromat waniliowy (może być także cukier waniliowy). Jabłka umyć, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasiennie, podzielić na ćwiartki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Uprażyć przez parę minut w rondelku z cukrem, cynamonem, goździkami i kardamonem. Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, rozkruszając ją dłońmi. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć połowę kaszy, wygładzić zwilżoną wodą łyżką. Wyłożyć masę serową, jabłka i drugą część kaszy. Posypać kruszonką. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać do zarumienienia przez  30 minut. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodkozapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko6zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko5zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko4zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko3zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko2zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i-jablek-na-slodko1
loading...
loading...
Poprzedni Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado
Nastepny Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

8 komentarzy

  1. lukaszmakeup.blogspot.com
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wszystko dobre co słodkie :)

  2. Marzena
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Ojj zjadłabym bardzo :) Problem w tym że chce się jeść a nie chce się robić !

    • Helen G.
      Helen G.
      12 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie :) Danie nie jest na szczęście zbyt pracochłonne:)

  3. Monia
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam dania z kaszy jaglanej, wpsaniale wygląda ta Twoja zapiekanka! Muszę ją koniecznie spróbować:)

  4. PrincessDajjal
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Z pewnością wypróbuję przepis! Cudo! :)

  5. Aguś kulinarnie
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Bardzo podoba mi się ten przepis,chciałabym zrobić taką zapiekankę stąd moje pytanie – porcje są dość spore,jak duże naczynie do zapiekania jest potrzebne?

    • Helen G.
      Helen G.
      12 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Moje naczynie ma chyba 31 cm ale można ewentualnie nieco zmniejszyć proporcje, dać np.1,5 szklanki kaszy i np. 250-300g twarogu:)

  6. Magdalena
    12 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wspaniała zapiekanka:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *