Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i boczkiem


Najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Po co za wiele udziwniać. Za inspirację do dzisiejszego dania posłużyła mi sama Katarzyna Grochola. Pisarka w swojej książce Nigdy w życiu wspomina o ziemniakach zapiekanych z czosnkiem, serem i bazylii, jakie bohaterka podała gościom. Postanowiłam nieco wzbogacić jej przepis dodając wędzony boczek. Swoją drogą, nie sądziłam, że bazylia tak dobrze będzie komponować się z ziemniakami. Stawiałabym raczej na tymianek, rozmaryn albo zioła prowansalskie.  Podobną potrawę, lecz z dodatkiem kiełbasy i pieczarek już kiedyś pokazywałam na blogu, a była to zapiekanka chłopska. Inną zapiekanką, również z użyciem ziemniaków, którą polecam to zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią. Na dziś wybieram jednak wersję najprostszą :-) Czy najsmaczniejszą? Oceńcie sami.

 (Dla 4-5 osób)

Składniki:

-1 kg ziemniaków

– 25 dkg wędzonego boczku parzonego

– 10 dkg sera żółtego

– 4 ząbki czosnku

– 1 duża cebula

– 1 duże op. kwaśnej śmietany (330g)

– 3 jajka

– 1 łyżeczka bazylii

–  sól, pieprz

Ziemniaki obrać i gotować przez 8-9 minut w osolonej wodzie, na półtwardo. Przecedzić. Lekko ostudzić. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Stopić na patelni. Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze kilka minut. Obgotowane ziemniaki pokroić plasterki lub większą kostkę. Wyłożyć połowę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na to część boczku z cebulą, kolejna warstwa ziemniaków i pozostała część boczku. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę z jajkami. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 35 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu odstawić na 10-15 minut, będzie się wówczas lepiej kroić.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ziemniaki-zapiekane-z-czosnkiem-i-boczkiemziemniaki-zapiekane-z-czosnkiem-i-boczkiem4ziemniaki-zapiekane-z-czosnkiem-i-boczkiem3ziemniaki-zapiekane-z-czosnkiem-i-boczkiem2ziemniaki-zapiekane-z-czosnkiem-i-boczkiem1
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto kokosowo-budyniowe
Nastepny Naleśniki z brokułami, szynką i serem

4 komentarze

  1. Cyanna
    1 grudnia 2015
    Odpowiedz

    To już wiem co dziś u mnie na obiad :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Polecam, zapiekanka jest pyszna:)

  2. Ola
    1 grudnia 2015
    Odpowiedz

    katujesz wieczorną porą…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *