WegetariańskieZupy i kremy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Jest lekka, wprost idealna na lato. Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem jest łatwa i stosunkowo szybka w przyrządzeniu. Jako dziecko bardzo ją lubiłam. Obecnie bardzo chętnie gotuję zupę kalafiorową. Moja mama robi zupę z kalafiora zwykle z mrożonych warzyw. Ja preferuję świeże warzywa, zwłaszcza latem.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 mały kalafior lub pół większego

– włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera)

– mały por lub cebula

– 3 ziemniaki

– puszka groszku konserwowego lub 200g mrożonego

– 1,8 l bulionu (może być ewentualnie z kostki)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu

– 2 łyżki posiekanego koperku

– 1 czubata łyżka mąki

– 3 łyżki gęstej śmietany

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę kalafiorową z ziemniakami i groszkiem?

Warzywa umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Włoszczyznę pokroić w niedużą kostkę. Por pokroić w plasterki, ziemniaki zaś w dużą kostkę. Na oliwie lekko podsmażyć por, dodać włoszczyznę i dusić chwilę, po czym zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.

Kiedy warzywa zmiękną dodać ziemniaki, a gdy te zmiękną, wrzucić kalafior oraz groszek (jeśli używamy mrożonego). Dusić na niedużym ogniu do miękkości kalafiora. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy.

Zupę zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę kalafiorową z ziemniakami i groszkiem podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

      1. Ja akurat bardzo lubię zarówno kalafior jak i brokuły. Można go wyeliminować z zupy zastępując większą ilością pozostałych warzyw.

Skomentuj Artur Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button