Zupa-krem z kurek
Zupa-krem z kurek
Pyszna, kremowa, okraszona natką pietruszki. Zupę-krem z kurek robię przynajmniej 2-3 razy podczas sezonu na grzyby. Możecie użyć także innych grzybów, jak borowiki, rydze czy maślaki, wedle uznania. Zupa najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Polecam wam również zupę pieczarkową.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 50 dag świeżych kurek
– 40 dag ziemniaków
– 1 l bulionu grzybowego (może być z kostki)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka śmietany
– ⅓ – ½ mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę-krem z kurek?
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego. Kurki umyć i jeśli są duże to pokroić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Po chwili dodać kurki i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do ugotowanych ziemniaków. Zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Zostawić kilka grzybków do dekoracji. Zaprawić śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, maggi i natkę. Zupę-krem z kurek podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć