Zupy i kremy

Zupa papieska – z pulpecikami

Zupa papieska – z pulpecikami mięsnymi

Gęsta, kremowa, serowo-pieczarkowa. Zupa papieska z pulpecikami to zupa wykwintna i elegancka. Zabielana zabielana serkami topionymi, z dodatkiem włoszczyzny, pora i pieczarek. Główne skrzypce grają tutaj jednak pulpeciki mięsne, które nadają potrawie charakteru dania jednogarnkowego.

Zupa papieska jest rewelacyjna w smaku. Pulpeciki czynią ją potrawą bardzo sycącą. Z powodzeniem zupa z serków topionych zastępuje pierwsze i drugie danie. Jak dla mnie zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami jest wprost genialna! Serdecznie polecam :-)

Zobacz takżezupa jarzynowa.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1,5 l wody

– 1 kostka drobiowa

– 400g pieczarek

– 2 podłużne serki topione (2x100g)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 3 ząbki czosnku

– 1 por

– 1 cebula

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Pulpeciki mięsne:

– 400g mięsa mielonego

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– 1 mała cebula

– 2 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka kaszy manny

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia pulpecików

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i pora

– pół pęczka natki pietruszki

Jak zrobić zupę papieską – z pulpecikami mięsnymi?

Pulpeciki mięsne: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko. Dodać bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz oraz majeranek. Masę dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi wyrabiać małe pulpeciki wielkości kulek rafaello. Każdy pulpecik obtaczać w mące. Kłaść na talerz. Odłożyć.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Białą część pora pokroić w półplasterki. Pora wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Na koniec dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki aż puszczą sok. Posolić.

W garnku zagotować 1,5 l wody. Wrzucić kostkę drobiową, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa, wraz zieloną częścią pora ale oprócz pieczarek. Wywar posolić i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach wrzucać ostrożnie pulpeciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Pół szklanki wywaru odlać do rondelka i rozpuścić w nim serki topione na małym gazie, tak by nie było grudek. Rozpuszczone serki wlać do zupy, zamieszać. Dodać pieczarki. Zupę papieską gotować jeszcze 10 minut.

Na koniec zagęścić zupę mąką. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki wody. Dodać parę łyżek gorącego wywaru, następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Zupę serowo-pieczarkową z pulpecikami doprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Zupę zestawić z ognia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen  G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Zupa papieska - z pulpecikami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Pierwszy raz robiłam z tego przepisu i przepyszna wyszła wszyscy byli zadowoleni jak zjedli rewelacja ! napewno bede jeszcze ja robić

Pozostaw odpowiedź Ada Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close