WegetariańskieZupy i kremy

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem

To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Większość z nas zupę pomidorową z makaronem kojarzy z dzieciństwem, ugotowaną przez mamę, babcię lub panie kucharki w przedszkolu. Zatęskniłam ostatnio za taką zwykłą pomidorówką, najlepiej z makaronem, choć moja mama zwykle robiła zupę pomidorową ale z ryżem. Zupa pomidorowa choć prosta i na pozór zwyczajna, to za każdym razem tak samo pyszna.

Możecie użyć dowolnego makaronu, choć moim zdaniem najlepiej pasują tu kolanka, muszelki, kokardki albo świderki. Początkowo do zupy pomidorowej używałam kostki rosołowej. Z czasem jednak całkowicie z niej zrezygnowałam. Możecie pominąć kostkę lub dać, wedle waszego uznania. Zupa bez kostki i tak jest wystarczająco aromatyczna.

Zobacz teżzupa pomidorowa bez kostki rosołowej.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 l wody

– kostka rosołowa (opcjonalnie; można z niej zrezygnować)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki mąki

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– cukier do smaku

– trochę soku z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, u  mnie kolanka z falbanką.

– posiekana natka pietruszki do posypania

Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje dodać kostkę rosołową (jeśli używamy), liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru. Dusić zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać 1 łyżeczkę soli.

Następnie zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Spróbować czy jest wystarczająco esencjonalna. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę koncentratu. Wyjąć z zupy zieloną część pora. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę pomidorową podawać z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Zupa pomidorowa z makaronem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

28 komentarzy

  1. Wygląda smacznie, ale pomidorowej z makaronem nie zagęściłabym jednak nigdy mąką. Zupa pomidorowa należy do zup czystych niezagęszczanych i wg mnie wystarczy do niej tylko odrobina śmietany, ale każdy robi wg swego upodobania 🙂

  2. ja osobiście lubię śledzie w czekoladzie, ale jeśli ktoś nie lubi czekolady to nie musi jej używać 🙂

  3. do zeszklonej cebulki dodaje koncentrat- lepszy kolor i smak- potem trochę wywaru ( bo zupa na kurczaku lub żeberku , kostce wołowej – bez kostki chemii) potem dodaję do zupy przez sitko (zupka czysta bez drobnych warzyw bo te dodaję w całości i dla dzieci jak znalazł a dla mnie z całą marchewą) no i bez maki, tylko czasem troszkę śmietany ale to zależy od rodzaju koncentratu.Czasem dodaję makaron nitki by ugotował się w zupce i wtedy jest gęstsza PA (dzięki brakom śmiet. mąki i chemii – 26 kg mniej w 8 m-cy) PA

  4. bardzo dobry przepis na pomidorówke , ale jak dla mnie mąka jest nie potrzebna lubię za to jak jak jest dużo koncentratu pomidorowego ja zazwyczaj dodaje koncentratu z pińczowa który doskonale oddaje smak pomidorów

  5. Wszystko dobrze, ale największy grzech to koski rosolowe. Bazą kazdej dobrej zupy jest rosół mięsny albo warzywny (dla wegetarian).

    1. To prawda, tylko nie zawsze jest czas na ugotowanie wywaru mięsnego. Kostka jest po prostu wygodą ale oczywiście zdrowszy jest naturalny wywar z mięsa i warzyw:)

  6. Przepis swietny!!!! A co do tych : kostek, smietany, maki itd… to swietnie pani udzielila odpowiedzi. To kwestia indywidualna.

  7. Jak widzę przepis na zupę, w której ktoś używa „kostke rosołową” zamiast mięsa, to widzę już jaka to kucharka. Dobra i ZDROWA zupa jest na kościach lub miesie, tak jak gotowały nasze babcie i mamy. Kostka rosołowa to tylko chemia i utwardzone tłuszcze.

    1. Być może masz rację. Obecnie odchodzę od stosowania kostek rosołowych w zupach. A to jest stary przepis. Można ją pominąć, gotując zupę na samych warzywach lub wywarze mięsnym, wedle uznania.

  8. Skoro ma być to PRAWDZIWA zupa pomidorowa to może warto ją jednak bez chemii zrobić, tzn bez kostki rosołowej (glutaminianu sodu) a zrobić porządny wywar na mięsie????

  9. Ja kupuje korpusy chiken od chinczyka.Do gara + wloszczyzna .A potem doprawiam + Pomiodorki zogrodka – przecier +ewntualnie cos tam jeszcze z puszki. + makaron. – ryzu w pomidorowej nie cierpie. Makaron tak.

Skomentuj Duusiak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button