Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Chleb wiejski z siemieniem lnianym

Dziś przestawiam chleb z gotowej mieszanki, jest nim chleb wiejski z posypką z siemienia lnianego. Wiele razy piekłam takie chleby. Zawsze się udają a mieszkanka jest idealnie skomponowana. Zawiera ona naturalny wysuszony zakwas żytni. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Chleb upieczony w domu wspaniale smakuje. Nie mówiąc już o doznaniach estetycznych. W całym domu pachnie świeżo upieczonym chlebem… Bezcenne.

Chleb wiejski wzbogaciłam siemieniem lnianym. Jest ono bardzo bogate w składniki odżywcze, zawiera m in. witaminy z grupy B, witaminę E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – głównie cenne omega-3, egzogenne aminokwasy, związki śluzowe, kwasy organiczne, sterole, błonnik, fitoestrogeny, flawonoidy, lecytynę, kwas askorbinowy oraz sole mineralne, jak: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, kobalt, miedź i wapń. Nasiona lnu warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem pomocne w zaparciach, stanach zapalnych żołądka (działają powlekająco i osłaniająco na przewód pokarmowy). Korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie, regulują poziom cholesterolu, a także są pomocne w odchudzaniu.

Skład mieszanki: mąka pszenna typ750, mąka żytnia typ720, słód, naturalny zakwas żytni, sól.

Do upieczenia chleba potrzebujemy:

– mieszanki na chleb wiejski (500g)

– garść nasion siemienia lnianego

– wody

– drożdży instant

– foremki np. kreskówka albo koszyk rozrostowy

 

 

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, szczegółowo opisany na opakowaniu mieszanki. Wpierw należy rozpuścić 9g drożdży świeżych albo 3g drożdży instant (1 łyżeczka) w 300 ml wody o temp. 24°C. Następnie wsypać zawartość torebki i mieszać dłońmi przez 20 minut. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut. Następnie uformować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki albo koszyka rozrostowego. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Chleb przed włożeniem, posmarować żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w tej temperaturze przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez około 30 minut, do zarumienienia wierzchu. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Chleb wiejski z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>