Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ciasto jogurtowe z likierem Baileys




Zainspirował mnie przepis z tej strony. Zamiast lukru zrobiłam polewę czekoladową, która świetnie komponuje się ze smakiem ciasta. Ciasto przypomina w smaku babkę, ale jest bardziej wilgotne za sprawą jogurtu. Likier nadaje mu bardzo ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Polecam gorąco wypróbowanie tego ciasta, zwłaszcza że jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. U mnie likier Baileys gości na stałe w domu:)

DSCN3908

Składniki:

 – 100g miękkiego masła

–  2 jajka

– 150g naturalnego jogurtu

– 1 szklanka cukru

– 1,5 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– 6 łyżek likieru Baileys


Polewa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka



1.    Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, nadal ucierać. Dodać jogurt, proszek i sodę. Zamieszać. Dodać mąkę rozmiksować. Na koniec dodać likier Baileys i zamieszać.


2.    Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ˚C i piec przez 30 minut przykryte folią. Zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut, do suchego patyczka. Trochę ostudzić.


3.    Z podanych składników przyrządzić polewę w garnuszku na małym ogniu. Polać nią ciasto. 


DSCN3906



Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Ciasto jogurtowe z likierem Baileys

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>