Ciasta i ciasteczka

Ciasto jogurtowe z likierem Baileys

Ciasto jogurtowe z likierem Baileys

Cudownie wilgotne i puszyste. Ciasto jogurtowe z likierem Baileys w smaku przypomina babkę ale w przeciwieństwie do niej nie jest suche. Irlandzki likier Baileys nadaje ciastu ciekawego, kakaowo-waniliowego posmaku. Polecam gorąco wypróbowanie tego ciasta, zwłaszcza że jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. U mnie likier Baileys gości na stałe w domu:)

(keksówka)

Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 2 jajka
– 150g naturalnego jogurtu
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 6 łyżek likieru Baileys

Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto jogurtowe z likierem Baileys?

Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, nadal ucierać. Dodać jogurt, proszek i sodę. Zamieszać. Dodać mąkę rozmiksować. Na koniec dodać likier Baileys i zamieszać. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec ok.50 minut, do suchego patyczka. Z podanych składników przyrządzić polewę w garnuszku na małym ogniu. Ciasto polać polewą.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto jogurtowe z likierem Baileys
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button