Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Gulasz wołowy na ostro

 Aromatyczny gulasz to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem postawiłam na wołowinę z dodatkiem papryki, pomidorów i fasolki. Dodam tylko, że aby mięso było mięciutkie, musi się dusić przynajmniej 2 godziny lub czasem dłużej. Marynata sprawia, że szybciej kruszeje. Polecam. Nie będziecie zawiedzeni :)

 SONY DSC

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 50-60 dkg wołowiny

– biała część pora

– 1 duża cebula

– 1 czerwona papryka

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

 

Marynata:
– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka octu balsamicznego

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– po 1 łyżeczce oregano, majeranku i słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki soli, pieprz

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę i zamarynować – doprawiając solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami. Dodać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać wszystko razem w miseczce. Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Pora pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę z porem. Następnie przełożyć do garnka. Dolać nieco oleju na patelnię i podsmażyć krótko mięso na dużym ogniu, by się zarumieniło. Dodać do warzyw. Wlać bulion, wino. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa.

Na 20 minut przez końcem duszenia dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory wraz zalewą. Na końcu dodać odcedzoną fasolę. Podusić jeszcze 3 minuty. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Zaprawić mąką i zahartowaną wywarem śmietanę. Gulasz podawać najlepiej z ryżem lub kaszą.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>