Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kluski leniwe

Moja mama często je robiła gdy byłam dzieckiem, nazywała je pierogami leniwymi. Niektórzy nazywają je po prostu „leniwcami”.

kluski leniwe
(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ½ kg twarogu półtłustego

– ½ kg (lub trochę mniej) ziemniaków

– 2 jajka

– ok. 2 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki masła

– bułka tarta

– cukier (opcjonalnie)

– cynamon (opcjonalnie)

 

Ziemniaki ugotować wcześniej. Przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić wyłożyć na stolnicę, dodać ziemniaki, mąki, sól i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ilość mąki regulować, tak, by ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Nie należy przesadzać z jej ilością, bo wtedy kluski będą twarde. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałek o szerokości ok.2 cm. Nożem zrobić szachownicę. Kroić ukośnie kawałki.

Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, by się nie posklejały. Gotować od wypłynięcia 3 minuty. Mnie najlepiej smakują kluski odgrzane na patelni z masełkiem, bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!

Helen G.

kluski leniwekluski leniwe

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Kluski leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>