Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kutia

Wielkimi krokami zbliżają Święta Bożego Narodzenia. A jak święta to i jedna z potraw, której nie może zabraknąć przy wigilijnym stole – pyszny deser z maku, pszenicy i bakalii – kutia. Zasada jest prosta, im więcej damy bakalii, tym będzie smaczniejsza. Jeśli nie chce nam się mielić maku, z powodzeniem możemy sięgnąć po gotową masę makową, która zawiera już w sobie niewielką ilość bakalii i jest posłodzona. Wówczas do przyprawienia kutii wystarcza niewielka ilość miodu. Dodałam jedynie pełną łyżkę. W przypadku użycia maku, trzeba dodać więcej (kilka łyżek) miodu. Niektórzy też dają dodatkowo cukier, co akurat uważam za zbędne. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest naturalny miód. Trochę się nachodziłam za pszenicą. Ciężko dostać ją w marketach czy w zwykłych sklepach spożywczych. Ostatecznie kupiłam ją na Hali Targowej we Wrocławiu :)

DSCN9622

(duża salaterka)

Składniki:

– 200g pszenicy (lub ewentualne kaszy jęczmiennej pęczak)

– 1 gotowa puszka masy makowej lub 1 szklanka maku*

– miód wedle uznania

– 100g rodzynek

– 50g migdałów (użyłam w płatkach)

– 100g orzechów włoskich

– 3 łyżki skórki pomarańczowej

– po kilka sztuk daktyli, fig i moreli

– aromat migdałowy

– szczypta cynamonu

– 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

 

 

*Mak należy opłukać, sparzyć, raz zagotować, odsączyć i odstawić na kilka godzin, po czym zemleć 2-3 krotnie w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.

Kutię najlepiej zacząć przyrządzać dzień przed Wigilią wieczorem od przepłukania  i namoczenia pszenicy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia rano zalać pszenicę 2l wrzątku (zapobiegnie to przypaleniu) i gotować do miękkości przez ok.1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilkanaście minut, po czym odcedzić. Wszystkie bakalie posiekać. Masę makową przełożyć do miski dodać bakalie, miód, aromat, cynamon oraz rum. Na koniec dodać do masy ugotowaną, przestudzoną pszenicę i dokładnie wymieszać. Kutię przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9594DSCN9602

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Kutia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>