Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Naleśniki z brokułami, szynką i serem

Ostatnio chodziły za mną naleśniki wytrawne. Takie też od pewnego czasu częściej goszczą w mojej kuchni. Odkąd zrobiłam kiedyś naleśniki po meksykańsku, mąż chętniej jada te na ostro. Zapytałam go, z jakim farszem zjadłby naleśniki. Z jego ust padło hasło: „brokuły”, więc były brokuły. Dorzuciłam do farszu również szynkę, cebulkę i żółty ser, aby podkręcić smak. Doprawiłam go ziołami prowansalskimi, słodką papryką i ząbkiem czosnku. Wyszedł naprawdę pyszny. Zapiekłam naleśniki w piekarniku, posypując startym żółtym serem ale z powodzeniem także można podsmażyć je na patelni i pod koniec posypać serem. Gorąco polecam.

SONY DSC

(ok. 13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

-1 ½ szklanki mleka

– 1 ½ szklanki wody (użyłam gazowanej)

– ok.2,5 szklanki mąki pszennej

– 2 jaja

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

 

Do miski wbić jajka, wlać wodę, mleko, wsypać mąkę. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Dodać szczyptę soli i olej. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować papierem). Smażyć placki, nie dodając już później tłuszczu.

 

Farsz:

– 1 brokuł

– 25-30 dag szynki w kawałku

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 20 dag sera żółtego

– słodka papryka, zioła prowansalskie

– sól, pieprz

 

Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Drobno posiekać nożem. Cebulę i szynkę pokroić w małą kostkę. Wpierw zeszklić cebulę, później dodać szynkę, smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek. Składniki umieścić w misce, dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Na każdy placek nakładać 2 łyżki farszu, zwijać boki następnie zwinąć podobnie jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać gorące. Zamiast zapiekać w piekarniku można podsmażyć naleśniki na patelni i pod koniec posypać startym żółtym serem. Przykryć na chwilę pokrywką. Poczekać aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Naleśniki z brokułami, szynką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>