Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pieczone żeberka wieprzowe

Żeberka pieczone to klasyczne danie polskiej kuchni. Aby były miękkie i rozpływające się w ustach, należy je wcześniej nieco pogotować, a następnie upiec obtoczone w marynacie.

 

(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 kg chudych żeberek wieprzowych

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego
Marynata:

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka ketchupu

– 1 łyżka majeranku

– po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

 

Żeberka opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż kości na porcje. Wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa. Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynacie i dokładnie wymieszać, aby były całkowicie nią pokryte. Naczynie przykryć pokrywką lub aluminiową folią i wstawić do nagrzanego do 200 ˚C piekarnika. Piec przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec przez kolejne 15 minut, aż żeberka się wyraźnie zarumienią i będą miękkie.  Podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Pieczone żeberka wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>