Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sałatka caprese

Sałatka caprese rodem ze słonecznej Italii. Jej kolory mają odzwierciedlać włoskie barwy. Często podaje się ją jako przystawkę do dania głównego. Świetnie sprawdza się również na przyjęciach. Sałatkę caprese można urozmaicić, dodając do niej kapary, oliwki, suszone pomidory, figi albo rukolę. Polecam, bo jest bardzo smaczna w swej prostocie :-)

SONY DSC

(Dla 1-2 osób)

Składniki:

– 2 dojrzałe pomidory

– 1-2 kulki mozarelli

– kilka listków świeżej bazylii oraz suszona do posypania

– oliwa z oliwek

– ocet balsamiczny

– sól

– świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Pomidory umyć, pokroić ostrym nożem w plastry. Ser mozarella odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry. Układać na talerzu warstwami pomidor z mozarellą, tworząc wianuszek. Sałatkę udekorować świeżymi listkami bazylii, suszonym zielem bazylii zaś posypać jej wierzch. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Sałatka caprese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>