Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Steki w sosie serowym

Mięso ze schabu duszone w sosie serowym wzbogacone białym winem. Zainspirował mnie przepis z książeczki Hanny Szymanderskiej „Najlepsze mięsa na polskim stole”. Polecam, bo przepis jest prosty i nie zajmie nam zbyt dużo czasu.

DSCN7153
(Dla 4 osób)
Składniki:

– 60-70 dkg schabu bez kości

– 2 łyżki masła klarowanego

– ok. ¾ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 opakowanie sera camembert (120g) (bez skórki)

– 200g śmietany 18%

– 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

–  po ½ łyżeczki tymianku i słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki szałwii

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

 

 

Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć steki na większym ogniu, by się z dwóch stron zarumieniły. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać wino i dokładnie wymieszać (zeskrobując dno), wsypać zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i musztardę – zagotować. Po chwili dodać śmietanę i  pokrojony ser camembert, obrany ze skórki.

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Następnie włożyć z powrotem steki i chwilę potrzymać w cieple. Na koniec posypać sos posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Podawać steki z ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7148DSCN7161

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Steki w sosie serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>