Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ulubiony twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko

Kokos to dla mnie prawdziwy raj. To nie tylko piękny, zniewalający zapach ale również i jeden z najzdrowszych tłuszczy. Cudowny zarówno jako kosmetyk do ciała i włosów ale niezastąpiony też w kuchni. Jako, że jest to w ok.80-90% tłuszcz nasycony, idealnie nadaje się do smażenia czy pieczenia ale również do spożywania na zimno. Dzisiejszy przepis posłuży tutaj za przykład. Twaróg ten wpisał się już na dobre do mojej diety. Przyrządzam go sobie regularnie :-) Staram się dodawać olej z kokosa, gdzie się tylko da. W połączeniu z tłustym twarogiem, miodem i ziarnami, stanowi bardzo zdrowe pożywienie. Cynamon, który wprost uwielbiam dodaje tutaj orientalnego wyrazu. Powiem nieskromnie, iż doskonale łączy się z aromatem kokosa.

Olej koksowy to bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B9), witaminy C i E oraz mikroelementów, jak potas, magnez, żelazo, cynk i sód. Zawiera m in. kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Tłuszcz ten wspomaga układ odpornościowy, nerwowy, krążenia i trawienny. Czy wiecie, że olej kokosowy pomaga w odchudzaniu? Tak. To prawda. Przyspiesza bowiem spalanie tłuszczy. To nie tłuszcze są winne przybieraniu na wadze a nadmiar węglowodanów.

Podczas zakupu warto jednak zwracać uwagę… na cenę. Im wyższa, tym będziemy mieli pewność, że olej jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Rozpoznamy to m in. po pięknym zapachu. Te podejrzanie tanie oleje kokosowe w dyskontach są niestety jego pozbawione ale też i przez to wielu składników odżywczych. Olej kokosowy nie wymaga przechowywania w lodówce.

 SONY DSC

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 250g twarogu półtłustego lub tłustego (polecam taki bez grudek np. śmietankowy)

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego virgin (tłoczony na zimno)

– 1-2 łyżeczki miodu

– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

–  garść prażonego* słonecznika, sezamu, orzechów lub migdałów

 

*uprażone na suchej patelni. Zwykle robię więcej i przechowuję w słoiczku.

 

Twaróg umieścić w miseczce rozgnieść widelcem, dodać roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód i cynamon. Wymieszać na gładką pastę. Twaróg spożywać na posmarowanym masłem pieczywie. Posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Można je także dodać do twarogu i wymieszać.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Ulubiony twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>