Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka
Jest lekka i delikatna, z nutą cynamonu. Surówka z selera i jabłka pasuje szczególnie do dań jarskich. Jeśli wolicie nieco ostrzejsze smaki, zamiast cynamonu możecie dać ½ łyżeczki musztardy. Spróbujcie także sałatki z selera (z serem pleśniowym, orzechami i mandarynkami).
(Dla 3 osób)
Składniki:
– ½ średniego selera korzeniowego
– 1 jabłko
– 2 łyżki rodzynek
– garść pokruszonych orzechów włoskich
– 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
– 1 łyżka majonezu
– sok z cytryny
– cukier do smaku
– szczypta cynamonu
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić surówkę z selera i jabłka?
Seler umyć i obrać. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i część pokruszonych orzechów. W kubeczku połączyć majonez z jogurtem/śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać szczyptę cynamonu, zamieszać. Wierzch posypać resztą pokruszonych orzechów. Surówkę z selera i jabłka podawać do obiadu. Pasuje szczególnie do dań jarskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam takie surówki,będę tu częściej zaglądać:-)
Seler tak …zawsze i wszędzie i pod każdą postacią:-)
Ach, taka surówka z orzechami musi być przepyszna. Robię jutro 🙂