Roladki w sosie grzybowym
Roladki w sosie grzybowym
To pomysł na elegancki i wykwintny obiad. Roladki w sosie grzybowym prezentują się efektownie, zwłaszcza jeśli są podane na półmisku wraz z sosjerką. Aromatyczny sos grzybowy i schab nadziewany boczkiem, ogórkiem i cebulką, zapewnią wspaniałe doznania smakowe.
Do sosu użyłam grzybów suszonych ale możecie bez obaw dać także świeże grzyby, wedle uznania. Jeśli tak zrobicie, dodajcie do potrawy również choć kilka suszonych grzybów, które zapewnią jej wyśmienity aromat. Nie ma potrzeby „podkręcać” sos kostką rosołową, chyba że macie pod ręką domowy bulion.
Do zrobienia roladek użyłam schabu, choć może być to również mięso wołowe (roladki wołowe dusimy dłużej – około 2 godzin) lub drób. Schab pomimo, iż z założenia jest dosyć suchym mięsem, w tym daniu dzięki plastrom boczku wędzonego, jest wilgotny a także miękki i bardzo kruchy.
Zobacz także → roladki schabowe w sosie pomidorowym.
(około 8 roladek)
Składniki:
– 80 dag schabu
– 10-15g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
– około 100g wędzonego boczku w plastrach
– 2 ogórki kiszone
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– musztarda do natarcia mięsa (najlepiej ostra)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 2-3 łyżki smalcu lub oleju
– 1 pełna łyżka mąki
– 1 łyżka śmietany
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– wykałaczki do spięcia roladek lub gruba nitka
▌Jak zrobić roladki w sosie grzybowym?
Grzyby pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki i zalać 0,5 l wrzątku. Odstawić na około 20 minut. W międzyczasie przygotować roladki. Schab umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy rozbić dosyć cienko tłuczkiem.
Mięso Posolić z obu stron, od strony wewnętrznej posypać czarnym pieprzem i posmarować ostrą musztardą. Położyć cienki plaster boczku, po jednej stronie położyć 2-3 piórka cebuli i słupek ogórka kiszonego. Od tej strony zwinąć ciasno w roladkę i spiąć wykałaczką albo związać nitką.
Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na smalcu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondla (używam stalowej patelni). Pozostałą cebulę pokroić w małą kostkę a czosnek drobno posiekać. Na koniec zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę, po czym przełożyć do mięsa. Podsmażone roladki zalać wywarem grzybowym, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dodać jeszcze wody.
Roladki dusić pod przykryciem na do wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewać mięso wodą. Na koniec zaprawić sos mąką. Wpierw wyjąć wszystkie roladki. Mąkę rozrobić w ⅓ szklanki wody, aby nie było grudek, dodać łyżkę śmietany a następnie dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Zamieszać.
Rozrobioną mąkę ze śmietaną wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia mieszając. Sos grzybowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć z powrotem roladki, podusić jeszcze kilka minut. Roladki w sosie grzybowym podawać z ziemniakami purée, kaszą, ryżem i ulubioną surówką np. buraczki na ciepło. Przed podaniem należy usunąć z roladek wykałaczki lub nitkę.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam takie roladki 🙂 Pysznie wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie 🙂
Tak, przyznaję są bardzo smaczne. Bardzo lubię jeść je na obiad, polecam:)
Mój brat lubi takie roladki 🙂
Pycha, zrobię w niedzielę 🙂
Polecam:) Daj później znać jak ci wyszły 🙂
Mniam :*
Pyszności. Bardzo lubię takie Dania 😃
Ja też. Roladki to dla mnie klasyk obiadów 🙂
Pyszny obiadek ☺
Dziękuję 🙂