Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki w sosie koperkowym
Są pomysłem na smaczny i prosty obiad. Pulpeciki w sosie koperkowym to malutkie apetyczne mięsne kuleczki. Idealnie pasują do klusek śląskich albo do ziemniaków purée. Pulpety mięsne wspominam jeszcze z czasów przedszkolnych. Próbowałam odtworzyć wspaniały smak tej potrawy. I powiem wam, że chyba mi się to całkiem nieźle udało 🙂 Przepis na pulpety w sosie jest bardzo łatwy.
Klopsiki w sosie koperkowym możecie przygotować z dowolnego gatunku mięsa mielonego. Ja zwykle daję z wieprzowe albo z indyka. Nie daję do mięsa namoczonej kajzerki, jak w przypadku kotletów mielonych, tylko bułkę tartą i kaszę mannę. Zachęcam was także do spróbowania innych moich przepisów na pulpety:
Zobacz także → pulpety w sosie grzybowym.
(około 16 sztuk)
Składniki:
– 500g dowolnego mięsa mielonego np. z indyka albo wieprzowego
– kilka łyżek bułki tartej (w zależności od wilgotności mięsa)
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 jajko
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– mąka do obtoczenia pulpetów
– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i majeranku
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– 1 liść laurowy
– 3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– ½ szklanki mleka
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pulpeciki w sosie koperkowym?
Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mięsa. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Wyrobić na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kulki, następnie każdą obtoczyć w mące. W garnku (ja używam patelni) zagotować tyle wody, by przykryła pulpeciki. Gdy się zagotuje, delikatnie wkładać pulpeciki. Dodać też liść laurowy. Pulpety gotować na niezbyt dużym ogniu 20-25 minut.
W międzyczasie w ½ szklanki mleka rozrobić mąkę. Dodać śmietanę. Rozmieszać, by nie było grudek i dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Rozrobioną mąkę ze śmietaną dodać do sosu energicznie mieszając. Zagotować. Włożyć z powrotem do sosu pulpeciki. Na końcu dodać posiekany koperek. Pulpeciki w sosie koperkowym podawać z ziemniakami purée i ulubioną surówką np. surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
BBardzo lubie to danie 🙂
piekne 🙂 już czuję ich zapach!
Sos koperkowy jest bardzo smaczny 🙂
Potwierdzam 🙂
Smaki z dzieciństwa, warto to zaserwować w swojej kuchni:-))
To danie, to dla mnie smak dzieciństwa 🙂
Mnie też kojarzą się z kuchnią przedszkolną 🙂
Bardzo lubię klopsiki/pulpeciki i sosy koperkowe 🙂 Pycha 🙂
Uwielbiam takie pulpeciki 🙂
Mniam…moje ulubione w sosie koperkowym, dawno ich nie robiłam 🙂
Smak przedszkola 🙂 Uwielbiam.
Dokładnie 🙂
Uwielbiam takie pulpeciki. Czasami gotuję je w wywarze warzywnym, a potem postępuję jak Ty.
Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam 🙂
Serdecznie polecam:)