Potrawy mączneWegetariańskie

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Chrupiące z ciągnącym serem żółtym. Krokiety z pieczarkami to jedne z moich ulubionych. Do farszu polecam dodać starty na tarce żółty ser oraz sporą garść posiekanej natki pietruszki. Wówczas potrawa  bardzo zyska na smaku 😉

Domowe krokiety z pieczarkami i serem robię najczęściej i najchętniej. Bardzo smakują bliskim. Jeśli chcecie zrobić większą ilość krokietów i część zamrozić, to możecie z 1kg pieczarek i z około 30 dag sera żółtego wychodzi około 18 sztuk. Trzeba także zwiększyć ilość mleka i wody do około 3 szklanek czyli razem do 5,5- 6, jak również dać odpowiednio więcej mąki.

Zobacz także

krokiety z szynką, pieczarkami i serem

krokiety z kapustą i pieczarkami.

(12-13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– 2 jaja

– około 2,5 szklanki mąki

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 500 g pieczarek

– 20 dag żółtego sera

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 łyżeczki oregano i bazylii albo ziół prowansalskich

– pół pęczka posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Panierka:

– 2-3 jajka

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

– 3-4 łyżki mleka

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić krokiety z pieczarkami?

Ciasto naleśnikowe na krokiety: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe używając miksera. Masę dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki bez dodatku tłuszczu. Skropić patelnię olejem i dokładnie rozsmarować papierem tylko przed smażeniem pierwszego placka.

Farsz pieczarkowo-serowy: Pieczarki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania nadmiaru wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać do farszu posiekaną natkę pietruszki i starty na tarce o grubych oczkach żółty ser.

Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki do środka i zawinąć ciasno w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, a następnie w bułce tartej.  Krokiety smażyć na oleju na niedużym ogniu  na złoty kolor. Uważać, by się nie przypaliły. Krokiety z pieczarkami podawać z szybkim barszczem czerwonym.

Smacznego!

Helen G.

Krokiety z pieczarkami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Witam,

    jak zamrozić takie krokiety? Już usmażone, czy takie obtoczone w bułce i smażyć dopiero po rozmrożeniu?

    Pozdrawiam,
    Aga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button