Sałatki i surówkiWegetariańskie

Sałata z pomidorami

Sałata z pomidorami

To smaczna i lekka surówka sezonowa. Sałata z pomidorami najsmaczniejsza jest latem, kiedy panuje sezon na pomidory. Są one wtedy pachnące i słodkie. Surówkę tę warto wzbogacić dodatkiem szczypiorku. Możecie dać także rzodkiewkę. Nie dodawajcie do sałatki ogórka, który z pomidorem nie stanowi dobrego połączenia. Wiem, że wiele osób tak robi, wytłumaczę jednak dlaczego nie powinno łączyć się tych dwóch warzyw. Ogórek zielony zawiera askorbinazę, enzym rozkładający witaminę C zawartą w pomidorach. Serdecznie polecam wam także:

sałatę z rzodkiewką i ogórkiem

sałatę z pomidorem i słonecznikiem

pomidory ze śmietaną

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ główki sałaty masłowej

– 2-3 pomidory

– 4 łyżki gęstej śmietany

– posiekany szczypiorek

– posiekany koperek (opcjonalnie)

– trochę soku z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatę z pomidorami?

Sałatę i pomidory umyć. Sałatę porwać na nieduże kawałki włożyć do salaterki. Pomidory pokroić w kostkę. Można je ewentualnie wpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Śmietanę wymieszać w kubeczku ze szczyptą soli, pieprzu, z odrobiną soku z cytryny i cukrem do smaku. Sosem polać sałatę i dokładnie wymierzać. Na koniec umyć i drobno posiekać szczypiorek. Wymieszać raz jeszcze. Sałatę z pomidorami podawać jako dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i potraw jarskich.

Helen G.

Sałata z pomidorami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button