Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Pożywne i idealnie chrupiące. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem to pomysł na zdrową słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Są bowiem oparte na bogatych w składniki odżywcze płatkach owsianych i słoneczniku. Owies słynie z właściwości wzmacniających i odmładzających.
Nasiona słonecznika są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Zawierają również białko, błonnik, witaminy (A, z grupy B, C, D, F, kwas foliowy), minerały (potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, sód), a także fitosterole, które działają antyonowotworowo i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
W przepisie na ciasteczka owsiane ze słonecznikiem podałam zróżnicowaną ilość cukru. Przy jego mniejszej wartości – ¾ szklanki, ciasteczka są lekko słodkawe. Osoby, które preferują słodsze przekąski mogą dać 1 szklankę cukru/cukru trzcinowego albo zdrowszej alternatywy – ksylitolu. Polecam wam również moje ciasteczka owsiane z rodzynkami (ze zmielonych płatków owsianych) oraz kokosowe ciasteczka owsiane.
(2 blachy ciasteczek)
Składniki:
– 3 szklanki płatków owsianych
– 1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
– 1 szklanki mąki
– ¾ -1 szklanki cukru (można dać również cukier trzcinowy albo ksylitol)
– 1 kostka masła lub 200g margaryny
– 1 cukier waniliowy (16g)
– 2 jajka
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
▌Jak zrobić ciasteczka owsiane ze słonecznikiem?
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, cukry, mąkę. Dodać sodę 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Na koniec wlać ostudzone masło, wbić jajka i całość dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub dłońmi. Ciasto jest bardzo klejące. Do miseczki wlać zimną wodę i zwilżonymi dłońmi formować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-centymetrowych odstępach. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Ciasteczka piec 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzone ciasteczka owsiane ze słonecznikiem przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka (na dłużej zachowają świeżość i kruchość).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
Takie ciasteczka to jedne z moich ulubionych 🙂 Pychotka 🙂
Moje również:) Często je piekę.
Moja przyjaciółka robi najsmaczniejsze ciasteczka owsiane 🙂
Dobrze mieć taką przyjaciółkę 🙂
Przyjemnie takie schrupać 🙂
Są rzeczywiście fajnie chrupiące 🙂