WegetariańskieZupy i kremy

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Rozgrzewająca i sycąca. Zupa z soczewicy jest idealna na chłodne i ponure dni. Ugotowana na bulionie z dodatkiem warzyw. Do zupy daję soczewicę czerwoną, gdyż ta nadaje jej apetyczny kolor. Zupa z soczewicą dobrze komponuje się z ziemniakami i pomidorami. Ja daję te z puszki,  choć mogą być świeże zwłaszcza w sezonie letnim.

Zupa z soczewicy z warzywami może być na bulionie warzywnym lub ewentualnie na wodzie. Wówczas wymaga ona lepszego doprawienia, ewentualnie dodatku kostki bulionowej. Choć wolę tej unikać.

Przepis na zupę z soczewicy jest bardzo łatwy. Soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia, a jedynie opłukania na sicie po bieżącą wodą. Soczewicę gotuje się wraz w warzywami stosunkowo szybko. Polecam wzbogacić zupę z soczewicą majerankiem, mieloną słodką papryką, curry oraz szczyptą chili. Taka zupa z soczewicy nadaje się także dla dzieci. Maluchom najlepiej zupę zmiksować na gładki krem. Nie dodawajcie wtedy chili.

Zobacz takżezupa grochowa (grochówka).

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2l domowego bulionu warzywnego lub ewentualnie wody

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera (opcjonalnie)

– 1 duża cebula

– 3 ziemniaki

– 3 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki curry

– szczypta chili

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę z soczewicy?

Najpierw ugotować bulion warzywny. Jeśli go nie mamy, może być woda. Wszystkie warzywa, umyć obrać i pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić najpierw cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodać pozostałe warzywa (bez ziemniaków). Chwilę smażyć.

Następnie przełożyć do garnka z bulionem lub wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na niewielki. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną na sicie soczewicę. Zupę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 20 minut.

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i zupę gotować jeszcze kilka minut. Zupę doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, majerankiem i curry. Zupę z soczewicy podawać solo lub z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa z soczewicy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Ostatnio soczewica gości u mnie dość często. Tak już mam. Jak coś mi zasmakuje, to jest na tapecie długie tygodnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button