Sos pieczeniowy ciemny
Sos pieczeniowy ciemny
To aromatyczny wywar powstały podczas pieczenia lub ewentualnie duszenia mięsa. Sos pieczeniowy ciemny jest zwykle połączeniem marynaty ziołowej, cebuli, czerwonego wytrawnego wina, wody oraz soków z mięsa. Ma fajną kremową w konsystencję. Moim zdaniem domowy sos pieczeniowy jest nieporównywalnie smaczniejszy od kupnego z torebki 😉
Składniki:
– wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki w ziołach prowansalskich (zwykle pozostaje mi go niedużo ok.1/2 szklanki, bo większość odparowuje podczas pieczenia.
– 1-2 szklanki wody
– 1-2 łyżki mąki
– sól, pieprz
– przyprawy (opcjonalnie, choć jeśli używamy marynaty do mięsa oraz wina, nie są potrzebne)
▌Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny?
Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, energicznie mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Sosem pieczeniowym ciemnym polewać plastry upieczonego mięsa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nadmiar sosu można zamrozić w torebkach na kostki lodu, rozmrażać w razie potrzeby, pozdrawiam 🙂
Dobry pomysł, dziękuję za radę:)