Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)
Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)
Jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Pastę z żółtego sera i jajek robię dość często. Lubię ją jeść zwłaszcza na kolację. Zrobienie pasty serowej jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach ser żółty oraz jajka. A Na koniec wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Jeśli obawiacie się przykrego zapachu po czosnku (trochę niweluje go posiekana natka pietruszki), możecie go pominąć, choć niewątpliwie podkreśla smak i charakter pasty. Polecam wam również:
pastę z jajek i awokado z prażonym sezamem
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 20 dag sera żółtego
– 4 jajka (ugotowane na twardo)
– 1 łyżka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 łyżki majonezu
– posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek
– sól, pieprz cayenne (chili)
▌Jak zrobić pastę z żółtego sera i jajek (serową)?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka obrać i także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do pasty dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek lub inną zieleninę. Pastę doprawić do smaku solą i szczyptą chili. Pastą z żółtego sera i jajek smarować kanapki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pyszna pasta,własnie się zajadam 🙂
Miło mi to słyszeć:)
Ja do takiej pasty czasem dodaję kawałek ryby wędzonej i dużo pieprzu. Rewelacyjny smak.
Ciekawa alternatywa, z chęcią wypróbuję:)