Oleje Zielony Nurt – olej lniany i olej z rzepaku
Oleje Zielony Nurt – olej lniany i olej z rzepaku
Są nieoczyszczone i niefiltrowane. Cenię sobie naturalne oleje, zarówno w kuchni jak i kosmetyce. To bogactwo witamin i minerałów. Popularna rafinacja niszczy cenne substancje zawarte w oleju i sprawia, że ma on niewielkie wartości odżywcze. Olej lniany „Złoty Oliwin” jest produkowany jest z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego odmiany,,Oliwin” wyhodowanego metodą doboru naturalnego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych.
W swym składzie biochemicznym olej lniany zawiera 60% kwasów omega-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Olej lniany jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu, gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Olej lniany wpływa korzystnie na stan zdrowia, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pastę dr Budwig (serowo-olejową) z użyciem oleju lnianego.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT , witamin A, E, D3 oraz K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywny żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje się zarówno do surówek, sałatek jak i do smażenia. Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne. Między innymi reguluje przemianę materii, zapobiega miażdżycy oraz obniża poziom złego poziomu cholesterolu, a podnosi poziom dobrego.
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam olej lniany do pyr z gzikiem, pycha.
pozdr:)
Zapraszam ponownie do zakupów w naszym sklepie www.zielonynur.pl. Na naszym profilu fb nowe konkursy oraz kupon na zakupy w naszym sklepie
Nie próbowałam go do tej potrawy:)