Roladki schabowe w sosie pomidorowym
Roladki schabowe w sosie pomidorowym
To doskonała propozycja na weekendowy lub odświętny obiad. Roladki schabowe w sosie pomidorowym rozpływają się w ustach. Są kruche i miękkie. Jednak, aby mięso było idealne, musi być pokrojone w cienkie plastry i dobrze utłuczone.
Roladki można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku lub udusić. Mając dedykowaną do mięs patelnię Fissler Crispy Steelux Premium, wybrałam duszenie. Wymaga ona jednak bardzo dobrego rozgrzania, zanim położymy na nią mięso.
Do przyprawienia dania użyłam czubrycy czerwonej, mieszanki przypraw znanej w kuchni bułgarskiej. Istnieje czubryca zielona i czerwona. Ta druga moim zdaniem idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. W jej składzie znajdziemy sól, paprykę słodką, nać pietruszki, czosnek, nać kopru, bazylię, cząber, oregano i majeranek.
Mieszanka ta nie zawiera glutaminianu sodu. Jeśli nie macie takiej mieszanki, użyjcie któregoś z powyższych ziół np. oregano i bazylię, choć przyznam, że gotowa przyprawa to duże ułatwienie.
(około 8 roladek)
Składniki:
– 60-70 dag schabu bez kości
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 10 dag sera żółtego w plastrach
– 10 dag szynki konserwowej
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
– nitka do obwiązania roladek
▌Jak zrobić roladki schabowe w sosie pomidorowym?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w cienkie plastry o grubości 1,5 cm. Każdy rozbić dokładnie tłuczkiem. Posolić, dodać pieprzu. Na każdy plaster układać plaster żółtego sera i plaster szynki. Zawijać ciasno w rulon. Każdą roladkę obwiązać nitką. Roladki obsmażyć na dużym gazie na smalcu lub oleju.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Przełożyć do mięsa. Podlać roladki około 1,5 szklanki wody wymieszanej z 2-3 łyżkami koncentratu. Dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę czerwonej czubrycy. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, do miękkości. Roladki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek, aby zagęścić sos.
W około 1/3 szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, aby nie było grudek, dodać 1 łyżkę śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru, aby zahartować śmietanę. Wymieszać i wlać do sosu. Zagotować. Sos doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Aby uzyskać gładki sos pomidorowy, można go przelać przez sito. Do roladek schabowych bardzo dobrze pasują pieczone ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wyglądają meeeega apetycznie. Dziękuję za inspirację:-)Fajny ten ubijak.
Dziękuję:) Są naprawdę smaczne, polecam!
Pięknie się prezentuje 🙂 Aż ślinka cieknie !
Z wielką chęcią zjadłabym taki obiad:) Czasem robię takie roladki ale zwykle wołowe z ogórkiem kwaszonym, boczkiem i cebulką.
Roladki wołowe też są pyszne, robię je tak samo 🙂
Danie typowo w moim guście. Też posiadam stalową patelnię, tylko nie taką ładną. Potwierdzam, wychodzą spod niej najlepsze mięsa.
Wyglądaja bardzo smakowicie.
Helen, tak apetycznie przygotowałaś schabiki, że chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad 🙂
Taki obiadek to bym zjadła 🙂
Mmm, wyglądają bardzo smacznie :-).
Właśnie zastanawiałam się co zrobić ze schabem bo mam sporo, dzięki za wspaniały przepis! 🙂
Ale pyszny obiadek! U mnie dziś szpinak, ale może za tydzień się zainspiruje, bo już czuję ten wspaniały zapach Twojego dania 🙂
Już wiem co ugotuję w weekend na obiad. 🙂 Mój narzeczony jest wieeelkim fanem schabu 🙂
Spróbuj i daj znać, jak danie wyszło:)