PieczywoŚniadanie

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Upiekłam go z gotowej mieszanki pozbawionej konserwantów i sztucznych dodatków. Chleb gryczany jest smaczny, mięsisty z chrupiącą skórką. Mąka gryczana zawiera cenne aminokwasy (m in. lizynę, metioninę i tryptofan) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan). Nie zawiera glutenu. Chleb posypałam dodatkowo słonecznikiem.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb gryczany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe

– garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

– woda

– foremka do wypieku (u mnie keksówka)

Skład mieszanki: mąka gryczana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.

Jak zrobić chleb gryczany?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 310g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy np. drewnianą łopatką. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie).

Ciasto przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego i posypujemy słonecznikiem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) – wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

Moja rada:

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia można posmarować wierzch chleba rozkłóconym białkiem z odrobiną wody lub mleka (zabieg ten zapewni błyszczącą skórkę). Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Chleb gryczany
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Bardzo apetycznie wyglada Twoj chlebek Helen, na pewno zdrowszy niz kupny! Tez kiedys pieklam rozne chlebki, lecz z braku czasu ostatnio zaprzestalam. Pozdrawiam Cie Helen serdecznie:):)

  2. Ja ostatnio odkryłam kaszę gryczaną i się nią zajadam, więc może i taki chlebek by mi smakował.

  3. Bardzo fajny przepis, będę musiała skorzystać, bo chleby w różnorodnych recepturach po prostu uwielbiam. Będę zaglądać na blog z nadzieją, że znajdę również inne ciekawe przepisy.

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button