
Chleb gryczany
Upiekłam go z gotowej mieszanki pozbawionej konserwantów i sztucznych dodatków. Chleb gryczany jest smaczny, mięsisty z chrupiącą skórką. Mąka gryczana zawiera cenne aminokwasy (m in. lizynę, metioninę i tryptofan) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan). Nie zawiera glutenu. Chleb posypałam dodatkowo słonecznikiem.
Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb gryczany (500g) do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe
– garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
– woda
– foremka do wypieku (u mnie keksówka)
Skład mieszanki: mąka gryczana razowa, pszenna t750, żytnia t720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant. Mieszanka nie zawiera konserwantów, GMO, GMM.
▌Jak zrobić chleb gryczany?
Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość obu torebek dużej i małej mieszamy w naczyniu, wlewamy 310g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszamy np. drewnianą łopatką. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut (leżakowanie).
Ciasto przekładamy do foremki albo koszyka rozrostowego i posypujemy słonecznikiem. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość, w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskujemy ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) – wypiekamy chleb przez 3 minuty, po czym zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).
Moja rada:
Na 10-15 minut przed końcem pieczenia można posmarować wierzch chleba rozkłóconym białkiem z odrobiną wody lub mleka (zabieg ten zapewni błyszczącą skórkę). Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
nigdy nie jadłam takiego chleba, ale bardzo interesujący pomysł
Warto spróbować upiec:)Zawsze się udaje:)
Bardzo apetycznie wyglada Twoj chlebek Helen, na pewno zdrowszy niz kupny! Tez kiedys pieklam rozne chlebki, lecz z braku czasu ostatnio zaprzestalam. Pozdrawiam Cie Helen serdecznie:):)
O tak, zdrowszy jest na pewno:) Ja również pozdrawiam:)
Ja ostatnio odkryłam kaszę gryczaną i się nią zajadam, więc może i taki chlebek by mi smakował.
Też uwielbiam piec chleby, szczególnie takie na zakwasie, pozdrawiam
Bardzo fajny przepis, będę musiała skorzystać, bo chleby w różnorodnych recepturach po prostu uwielbiam. Będę zaglądać na blog z nadzieją, że znajdę również inne ciekawe przepisy.
Smakowicie!