Chleb orkiszowy z sezamem i nasionami chia


Bardzo dawno nie piekłam chleba. Czas to zmienić, gdyż ten domowy jest najpyszniejszy. Poza tym mamy pełną kontrolę nad jego składem. Nie będzie przynajmniej zawierał żadnych spulchniaczy itp. Zanim jednak przejdę do przepisu, parę słów o zbożu z jakiego powstał.

Orkisz zwany też jęczmieniem dwurzędowym jest starą odmianą pszenicy znaną w starożytności. Jest bogaty w witaminy (z grupy B, PP) i minerały (żelazo, wapń, cynk). Zawiera również błonnik oraz kwas krzemowy. Warto spożywać produkty orkiszowe, czy to pieczywo, kasza, płatki, otręby czy też kawę zbożową orkiszową z uwagi na jego prozdrowotne właściwości. Orkisz wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, a także przeciwdziała spadkom energii. Chleb orkiszowy jest delikatny w smaku, ma delikatnie żółty miąższ. Za sprawą dodatku miodu jest lekko słodkawy. Skórka zaś jest mocno chrupiąca. Dodatek sezamu i nasion chia nadaje mu charakteru. Sam przepis jest moim zdaniem łatwy, tym bardziej polecam spróbować :-) Trzeba się tylko zaopatrzyć w dobrej jakości mąkę orkiszową, sezam oraz nasiona chia. Wszystkie niezbędne produkty do upieczenia chleba znajdziecie w sklepie Naturalnie Zdrowe.

(1 bochenek z keksówki o wym.21×10 cm)

Składniki:

– 400g mąki orkiszowej jasnej t700

– pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki miodu

– 300 ml ciepłej wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek (używałam oleju słonecznikowego)

– nasiona sezamu i  nasiona chia do posypania

– odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól. W środku zrobić dołek wlać olej, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiać ciasto rękami przez 10 minut. Nie należy przejmować się tym, że jest  klejące, takie ma być. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 200°C (góra-dół). Przed wstawieniem posmarować mlekiem i posypać obficie sezamem i nasionami chia. Piec ok.40-50 minut, aż chleb się zezłoci. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, przykryć chleb pergaminem. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia4chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia1chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chiachleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia2chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia5chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia7chleb-orkiszowy-z-sezamem-i-nasionami-chia6
loading...
loading...
Poprzedni Domowa przyprawa do piernika (korzenna)
Nastepny Mini tortille – przekąska idealna na imprezę

8 komentarzy

  1. Ewel
    28 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Chlebek wygląda wspaniale! Orkiszowy jest bardzo smaczny, czasem kupuję w piekarni ;)

  2. Monia
    29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Faktycznie łatwy przepis na chlebek, z chęcią go wypróbuję *)

  3. agata
    29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Sama zrobiłaś chleb? Łał, dla mnie to dziwota :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Tak, pieklam chlebek sama. Tez bys dala rade, przepis jest bardzo prosty :-)

  4. Królowa Karo
    30 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Aż mi się zachciało takiego chlebka na śniadanie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Jest naprawdę bardzo smaczny :) Zachęcam do spróbowania mojego przepisu!

  5. Łukasz
    30 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Świetnie wyrosły i puszysty :-).

  6. Kasia S
    11 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Pyszny chlebek. Pięknie się prezentuje.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *