Chleb smażony

Chleb smażony
Przypomina grzanki. Nie są jednak z opiekacza a zostały usmażone w jajku i mleku na patelni. Chleb smażony do dziś wspominam z rozrzewnieniem. W moim rodzinnym domu mama go często smażyła na kolację.
Pamiętam, jak całej rodzinie trzęsły się wtedy uszy. O dziwo jadało się go z cukrem. Tak, z cukrem. Jak dziś pomyślę o takim połączeniu, to się trochę dziwię ale wtedy taki chlebek bardzo mi smakował. Tak czy owak, możemy kombinować z dodatkami, dać plaster żółtego sera i chwilę zapiec pod pokrywką, aż się rozpuści i potem polać ketchupem. Możecie też z powodzeniem zapiec chleb z wędliną albo salami, jak to woli.
Do jajka warto dodać czosnek i ulubione zioła. Fajnie podkreślą smak chleba. Osobiście daję zwykle ostrą papryką i bazylię. Chleb smażony świetnie smakuje, jeśli usmażymy go na maśle klarowanym (polecam masło klarowane domowej roboty) ale jeśli takiego nie macie, z powodzeniem użyjcie oleju.
Chleb smażony w jajku jest szczególnie dobrym pomysłem na śniadanie albo kolację, szczególnie gdy pozostała wam resztka czerstwego pieczywa. Przynajmniej się nie zmarnuje:) Polecam spróbować, jeśli jeszcze nie jedliście Dla mnie chleb smażony jest pyszny! Jedyny minus z nim związany, to to, że je się go znacznie więcej jak zwykłego chleba…
Zobacz także
→ bułki zapiekane z szynką i serem.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– około pół bochenka chleba
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– trochę mleka
– szczypta ostrej papryki i słodkiej
– szczypta bazylii lub ziół prowansalskich
– plastry żółtego sera (około 10 dag)
– masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia np. olej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ketchup do polania
– wędlina (opcjonalnie)
▌Jak zrobić chleb smażony?
Kromki chleba kroić na pół lub pozostawić całe, wedle uznania. W miseczce rozbełtać jajka widelcem, dodać trochę mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego.
Kromki chleba moczyć w jajku i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. W trakcie smażenia, po przewróceniu pieczywa na drugą stronę, kłaść plaster sera. Przykryć pokrywą i chwilę jeszcze smażyć. Chleb smażony podawać na ciepło polany ketchupem.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Robię takie od czasu do czasu
Znacznie bardziej wolę od zwykłych tostów
To ciekawa alternatywa dla typowych tostów
Moja mama robiła takie coś jak byłem dzieckiem, w sumie nie najgorsze, ale szybko może zbrzydnąć.
Takie „kromki w jajku”, jak je nazywamy, w mojej rodzinie robi się od zawsze, bo nie do pomyślenia było, by marnować chleb. Gdy poznałam narzeczonego i na śniadanie zrobiłam dla niego właśnie takie kromki, z serem i salami, jadł aż mu się uszy trzęsły. Kromki tak bardzo mu posmakowały, że na stałe weszły do naszego menu