Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Ciasto japońskie – pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

Ciasto japońskie – pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami

To inaczej makowiec japoński. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Rozpływa się w ustach! Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto drożdżowe bazie którego są one upieczone, dość szybko wysycha.

Gdy spróbowałam w pracy od koleżanki ciasta japońskiego – przepadłam. Tak mi zasmakowało, że musiałam je koniecznie upiec. Poprosiłam panią Dorotę o przepis, której serdecznie dziękuję za inspirację :-) Do ciasta można użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić ją samemu. Poniżej w składnikach znajdziecie mój sprawdzony przepis.

Zachęcam was gorąco do spróbowania ciasta japońskiego, które od dziś zaliczam do czołówki najsmaczniejszych domowych wypieków. Ciasto japońskie z uwagi na obecność maku i bakalii, to również idealna propozycja na jeden z Bożonarodzeniowch smakołyków :)

Zobacz takżeciasto seromak.

(prostokątna blacha o wym. około 21×32 cm)

Składniki:

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 1 puszka gotowej masy makowej np. Bakalland (850g) bądź 30 dag maku – polecam prostą domową masę makową (bez mielenia) – wówczas do masy nie dodajemy już 100g masła, jak podałam w powyższym przepisie.

– 4-5 twardych soczystych jabłek

– 9 jaj

– 9 pełnych łyżek stołowych kaszy manny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 ½ szklanki cukru*

– 100g rodzynek

– duża garść migdałów oraz orzechów włoskich

– skórka pomarańczowa

– olejek migdałowy

* w przypadku gotowej masy makowej z puszki wystarczy dać ¾ szklanki cukru

Polewa:

– ¼ kostki margaryny lub masła

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki mleka

– 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– rozdrobnione orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do posypania ciasta

Jak zrobić ciasto japońskie – pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami?

Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną, dodać puszkę masy makowej lub mak uprzednio sparzony wrzątkiem i dwukrotnie zmielony oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z soku i dodać do masy razem z kaszą manną. Wymieszać.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, następnie odcedzić i obtoczyć w mące. Migdały i orzechy posiekać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i razem z bakaliami dodać do masy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Ciasto japońskie wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Polewa: Margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, kakao i mleko – wymieszać i polać  jeszcze gorące ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto japońskie – pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

43 komentarzy

  1. Jestem ogromną fanką wszelkich wypieków z makiem, ale tego ciasta jeszcze nie jadłam :) muszę chyba nadrobić ;)

  2. Dzięki za odpowiedź :) Ugotowałam kwaśnicę wg. Twojego przepisu – pyszna! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu :)

    1. Oczywiście, wedle gustu, tylko tak jak rodzynki bym je wpierw namoczyła kilka minut we wrzątku, odsączyła i dopiero kroiła ;-)

    1. Podałam, trzeba dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia :-) Wystarczy dodać do ciasta po ubiciu żółtek z cukrem i margaryną, po dodaniu maku.

    1. Nie robiłam tego ciasta z masłem ale myślę,że powinno być ok :-) Do wielu ciast np. do sernika można używać zamiennie masła, bądź margaryny.

  3. To moje ulubione ciasto :-) Zawsze wychodzi, tylko trzeba dość długo piec, kiedyś po godzinie miałam jeszcze surowe. A w ramach udoskonalenia przepisu proponuję namoczyć rodzynki w wodzie z olejkiem rumowym lub arakowym, podnosi smak :-) Pozdrawiam!

  4. Witam, mam pytanie: ile może to ciasto stać zanim wyschnie? Chcę je zrobić na Gwiazdkę ale nie wiem czy muszę tuż przed czy mogę parę dni wcześniej.

    1. Możesz je upiec spokojnie na 2-3 dni wcześniej, tylko przykryj workiem albo przechowuj ciasto w pudełku, w lodówce :-)

    1. Nie wiem. Taki przepis otrzymałam od koleżanki. Nie wiem, jakby wyszedł np. z budyniem w proszku. Kasza manna jest ogólnodostępna w sklepach.

  5. Witam serdecznie. Czy mogę dzisiaj zrobić masę makową A jutro tylko połączyć z białkiem i rodzynkami? Bo w przepisie na początku są żółtka czy może taka masa ż żółtkiem poleżeć w lodówce do jutra?

    1. Witam, Nigdy w ten sposób nie robiłam tego ciasta ale myślę, że nic się nie stanie jeśli masa poleży do jutra w lodówce z dodatkiem żółtek, zaś białka trzeba przechować w garnuszku przykrytym spodeczkiem i jutro tuż przed pieczeniem ubić na sztywno i dodać do ciasta. Pozdrawiam :-)

  6. Kostka kostce nie równa, tak jak puszka puszce, trzeba w komentarzach szukać odpowiedzi na pytania o dokładne proporcje składników. Jak ktoś nie piecze ciast codziennie (jak ja np.), to musi się nagłowić o co chodzi z makiem i masłem w liście składników…
    Już przy pierwszym kroku margaryna wyglądała jakby się zaważyła, a ciasto wyszło strasznie wilgotne i niedopieczone od spodu, szkoda :(

    1. Napisałam że chodzi o kostkę margaryny lub 250g masła, margaryny mają 250g. Wyjaśniam też, że w przypadku domowej masy makowej nie daje się 100g masła – podając link do tego przepisu. Czy odcisnęła Pani jabłka z nadmiaru soku?

Pozostaw odpowiedź gość Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close