Ciasto z maślanką i owocami

Ciasto z maślanką i owocami
Wilgotne, z dodatkiem białej czekolady, brzoskwiń i nutą wanilii. Ciasto z maślanką i owocami jest proste, doskonałe do niedzielnej kawy:) W dodatku nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Szybko się je robi. Zdążyłam upiec to ciasto już kilkakrotnie i jestem zachwycona!
Do ciasta z maślanką użyłam brzoskwiń z puszki ale możecie dać także świeże, najlepiej mocno dojrzałe i słodkie. Będą również pasowały inne owoce np. śliwki, jabłka czy rabarbar. Gorąco polecam :)
Zobacz także
→ kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.
(średniej wielkości blacha o wym. 23×28 cm)
Składniki:
– 2 ½ szklanki mąki tortowej
– 1 szklanka maślanki
– 3 jajka
– 1 niepełna szklanka cukru
– 100g białej czekolady
– 1 puszka brzoskwiń lun innych owoców
– ½ szklanki oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
Kruszonka:
– 10 łyżek mąki
– 5 łyżek cukru
– 120g miękkiego masła
▌Jak zrobić ciasto z maślanką i owocami?
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z cukrami. Następnie wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać. Mąkę wraz proszkiem przesiać przez sito i dodać w 2-3 partiach do ciasta, ubijając. Na koniec dodać startą czekoladę wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.Wyłożyć na cieście.
Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w na małe kawałki masło. Rozcierać składniki w palcach do uzyskania niewielkich grudek ciasta. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto z maślanką i owocami włożyć do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
wygląda pysznie:)
Bardzo lubię maślankowe ciasta :-)
Takie ciasta bardzo lubię i zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością :)
Ciasta z maślanką jeszcze nie jadłam :) ciekawa opcja :)
Jest lekkie i trochę wilgotne :)
Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Polecam :)
Często robię takie ciacho z podobnego przepisu, z jabłkami. Jest świetne – wilgotne, lekkie, puchate, a przy tym szybkie i łatwe. Chętnie wypróbuję też Twój przepis :)
Polecam :)