Francuski chleb Saveur
Jest lekki i chrupiący. Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje słynny francuski pszeniczny chleb Saveur. Chleb upiekłam z gotowej mieszanki. Smakuje wybornie.
Składniki:
– gotowa mieszanka do wypieku chleba Saveur, do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*
*obecnie mieszanka jest już niedostępna w sklepie ale może kupić inne
– woda
– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)
Skład mieszanki: mąka pszenna t500, levain – naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant.
▌Jak zrobić francuski chleb saveur?
Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (300g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi lub drewnianą łopatką).
Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano). Po wyjęciu ciasto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia).
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).
moja rada: Aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody. Studzimy chleb na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chlebek. Też piekłam, ale z innej mieszanki, chętnie wypróbuje i z tej.
Wspaniały wypiek!
Dziękuję za miły komentarz:)
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba z gotowych mieszanek.
Zachęcam spróbować, przynajmniej zawsze się udaje i składniki są już odmierzone:)
Zjadłabym i to jeszcze taki chrupiący 😀
taką mam na niego ochotę 🙂 Mimo, że wole ciemne pieczywo ten chleb wygląda pysznie 🙂
Od dłuższego czasu przebywam we Francji i z jednej strony uwielbiam ich pieczywa. Takie świeże, prosto z piekarni, jest idealne!. Z drugiej nie lubię, bo gdy kupuję bagietkę w sobotę, to ta jest już niedobra przy niedzielnym śniadaniu :/ chętnie spróbowałabym taki domowy chleb, dla porównania chociażby 😉
Taki naturalny chleb na długo zachowuje świeżość, polecam:)
Lubię piec chleby, choć efekt nigdy nie jest do przewidzenia 🙂 a z takiej mieszanki zawsze udany, pozdrawiam serdecznie.
Zgadzam się z Tobą w 100%.