Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem
Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez jajek. Są one ważnym symbolem religijnym życia wiecznego. Jajka podaje się czy to klasyczne ugotowane na twardo, w sałatce, czy też faszerowane. Wiele jest możliwości ich zaserwowanie.
Osobiście jestem fanką jajek faszerowanych pieczarkami i żółtym serem. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu 🙂 W zależności od ilości gości proporcje możemy zwiększyć.
Zobacz także → jajka z pastą z tuńczyka i żółtego sera.
(Dla około 6 osób)
Składniki:
– 5-6 jajek ugotowanych na twardo
– 4 małe pieczarki
– 1 łyżeczka masła (u mnie masło klarowane domowej roboty)
– ½ niedużej cebuli
– 5 dag żółtego sera
– pół pęczka natki pietruszki
– 1-2 łyżeczki majonezu (polecam domowy majonez)
– sól, pieprz
▌Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem?
Jajka ugotować na twardo (8 min.) Ostudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Żółtka wydrążyć łyżeczką, przydadzą się do farszu. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić nożem.
Na maśle klarowanym zeszklić wpierw cebulę, następnie dodać starte pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty na drobnych oczkach żółty ser, wymieszać.
Pieczarki połączyć z żółtkami, posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Napełniać łyżeczką farszem połówki jajek.
Na każdym jajku dać kleks majonezu i udekorować pietruszką. Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem podawać na wielkanocnym stole obok wędliny, pieczonej białej kiełbasy, żurku i innych potraw.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja w tym roku chyba zrobię z łososiem.
Też będą pyszne 🙂
Chapnęłabym takie jajeczko 🙂
Jejku ! Wyglądają bardzo apetycznie ! Aż chce się je zjeść
Są bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis:)
Chyba już dawno (albo nigdy) nie jadłem połączenia jajka+pieczarki, ciekawe :-).