Karkówka w sosie pieczarkowym
Karkówka w sosie pieczarkowym
Mięciutka, z duszoną cebulą i pieczarkami. Karkówka w sosie pieczarkowym to smaczne nieskomplikowane danie. Nie wymaga wiele pracy, choć jego przygotowanie wydłuża się o czas marynowania mięsa. Osobiście marynuję każde mięso duszone czy pieczone, bo jest po prostu smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Karkówkę zostawiam natartą przpyprawami na całą noc i dopiero rano ją przyrządzam. Możecie także zamarynować mięso na 1-2 godziny.
Karkówka z pieczarkami to potrawa, którą bardzo lubią moi bliscy. Jest otulona gęstym sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli i śmietany. Do smażenia polecam smalec, który idealnie podkreśla smak mięsa.
Karkówka w sosie pieczarkowo-cebulowym świetnie komponuje się zarówno z utłuczonymi ziemniakami, jak i kaszą, czy ryżem. Karkówkę najlepiej jest dusić w podłużnym rondlu albo na głębszej patelni. Ja używam do tego specjalnej stalowej patelni do mięs Fissler Steelux [klik]. Mięso z niej jest doskonałe!
Zobacz także → karkówka w sosie własnym
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 800g karkówki wieprzowej
– 400g pieczarek
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 pełne łyżki mąki
– około 0,5 l wody lub bulionu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec lub olej do smażenia
▌Jak zrobić karkówkę w sosie pieczarkowym?
Karkówkę opłukać pod zimną woda i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obficie posolić, posypać czarnym pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Ja dodatkowo lubię posmarować pędzelkiem każdy plaster mięsa z obu stron olejem, który zapobiega osypywaniu się przypraw. Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub jeśli mamy czas, to na całą noc.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na patelnię rozgrzać 1-2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.
Na pozostałym tłuszczu (można dodać 1-2 smalcu) zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić i dodać nieco pieprzu. Cebulę wraz z pieczarkami przełożyć do mięsa, podlać około 0,5 l wody, tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu. Karkówkę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso wodą.
W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Wymieszać. Połączyć z kilkoma łyżakami wywaru, po czym wlać do mięsa. Dokładnie zamieszać i zagotować.
Na koniec karkówkę doprawić ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką majeranku. Karkówkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami purée, kaszą albo ryżem i dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Lubię wszelkie mięso z dodatkiem pieczarek;)
Bardzo lubię karkówkę. w sosie pieczarkowym musi być wyśmienita 🙂
Powiem nieskromnie, że danie jest super 🙂
Bardzo fajna propozycja na pyszny obiad 🙂
Apetycznie jak zwykle u Ciebie 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Mój brat często ja karkówkę – lubi 😉
wspaniała karkówka i wspaniały sos pieczarkowy <3 mniam!
Dziękuję 😉