Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Smaczne jarskie danie. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem najlepiej smakują podane jedynie z surówką. Możecie wykorzystać do nich pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki. Ważne aby ziemniaki były zimne, wtedy masa będzie się lepiej formować.
Pieczarki zdecydowanie lepiej będą smakować drobno pokrojone i podsmażone niż starte na tarce. Bardzo dobrze ich smak podkreśla niewielki dodatek mielonej gałki muszkatołowej. Jak pieczarki to i musi być także żółty ser. Kotlety z ziemniaków i pieczarek świetnie wzbogaci również posiekana natka pietruszki.
Jeśli chodzi o mąkę to możecie użyć jedynie mąki pszennej, choć osobiście lubię dać do masy też nieco skrobi ziemniaczanej.
Zobacz także
→ kotlety ziemniaczane z brokułami i serem
→ kotlety ziemniaczane z boczkiem.
(12 sztuk)
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 400g pieczarek
– 150g sera żółtego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
– około ¼-⅓ mielonej ostrej papryki
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
▌Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem?
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie utłuc na gładką masę i całkowicie ostudzić. Ziemniaki powinny być zimne. Można je ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Pieczarki umyć obrać i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę, a czosnek bardzo drobno posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i smażyć aż puszczą sok. Smażyć do wyparowania wody. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać podsmażone pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Dodać mąki. Masę dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną ostrą papryką oraz szczyptą maggi.
Zwilżonymi dłońmi formować owalne kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny pomysł na obiad 🙂
Fajne te kotlety, ciekawe wykorzystanie ziemniaków 🙂
Podobne kotleciki robiłam ostatnio tylko z rybą 🙂 były pyszne