MięsaPotrawy mączne

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

To takie danie, na które zawsze mam ochotę. Dlatego krokiety z mięsem przygotowuję zwykle z podwójnej porcji i część mrożę, by mieć tzw. w sytuacjach, kiedy nie mam czasu lub ochoty gotować obiadu.

Do farszu najlepiej wykorzystać mięso z rosołu. Może być to drób lub mięso mieszane drobiowo-wołowe lub drobiowo-wieprzowe. Mięso po ugotowaniu należy zmielić w maszynce, aby miało gładką konsystencję. Pamiętajcie, aby dobrze doprawić farsz. Mdły odbierze krokietom charakteru 🙂

(12 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka (300 ml)

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok. 300 g mąki

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz mięsny:

– ½ kg mięsa gotowanego (np. rosołu)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– po 1 łyżeczce majeranku i mielonej słodkiej papryki

– po ½ łyżeczki tymianku i bazylii

– 1 jajko

– sól, pieprz

Panierka:

– 2-3 jajka

– 2 łyżki mleka

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

Jak zrobić krokiety z mięsem?

Ciasto: Wbić jajka do miski, dodać mleko i wodę. Miksować dodając po trochu mąki, aż ciasto będzie gładkie i lejące (nie za gęste, nie za rzadkie). Odrobinę posolić. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już nie używając oleju.

Farsz mięsny: Ugotowane i ostudzone mięso w zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.

Na każdy wcześniej usmażony naleśnik nakładać pasek farszu, złożyć jego boki i ciasno zwinąć. Każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety z mięsem podawać z szybkim barszczem czerwonym.

Smacznego!

Helen G.

Krokiety z mięsem
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Skomentuj Duusiak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button