Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

Umilą długie zimowe wieczory. Kruche ciasteczka korzenne są też smaczną przekąską bożonarodzeniową. W przeciwieństwie do twardych pierniczków, ciasteczka są przyjemnie kruche i mają cudowny, korzenny aromat. Możecie im nadać dowolny kształt, używając rozmaitych foremek. Mogą to być gwiazdki, choineczki czy klasyczne kółka. Dodatek kakao sprawia, że ciasteczka korzenne nabierają ciemniejszej barwy. Dzięki sodzie natomiast, lekko rosną podczas pieczenia.

Do swoich ciasteczek użyłam domowej przyprawy do piernika. Zawsze mam ją pod ręką. Zachęcam was do jej samodzielnego przygotowania. Ilość przyprawy korzennej możecie regulować wedle własnych upodobań smakowych. Pamiętajcie jednak, iż przyprawa korzenna jest lekko pikantna.

(3 blachy)

Składniki:

– 2 szklanki mąki (340 g)

– 200 g masła lub margaryny

– 1 jajko + 1 żółtko

– 1 łyżka kakao

– ½ łyżeczki sody

– ¾ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

– szczypta soli

Jak zrobić kruche ciasteczka korzenne?

Mąkę wraz kakao przesiać przez sito, wbić jajko i żółtko, dodać pokrojone na nieduże kawałki zimne masło lub margarynę, cukry, szczyptę soli, sodę oraz przyprawę korzenną. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części (podsypać stolnicę mąką, gdyż ciasto może się lepić). Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Wycinać gwiazdki lub inny pożądany kształt foremką. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Kruche ciasteczka korzenne przechowywać zamkniętym pudełku.

Smacznego!

Helen G.

Kruche ciasteczka korzenne
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Ewelina Serafińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button