Potrawy regionalneZupy i kremy

Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach

Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach

To regionalna zupa podhalańska, podawana w karczmach u podnóża Tatr. Kwaśnicę góralską na wędzonych żeberkach jadłam w mieszkając Zakopanem nieraz. W oryginale kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Ja swoją wzbogaciłam o włoszczyznę, bowiem taka wersja wydaje mi się smaczniejsza i zdrowsza.

Jeśli nie chcecie, możecie pominąć warzywa i dać do zupy jedynie ziemniaki. Aby odtworzyć właściwy smak kwaśnicy góralskiej, trzeba koniecznie ugotować zupę na wędzonych żeberkach.

Tradycyjna kwaśnica ma w sobie posmak wędzonki. Przypomina trochę w smaku tradycyjny kapuśniak, choć moim zdaniem jest od niego smaczniejsza. Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonała na chłodne dni. Da wam energii na wiele godzin 😉

Na marginesie dodam, że mieszkałam tuż pod Zakopanem, a dokładniej w Kościelisku przez ponad rok czasu. Przez ten czas zdążyłam zaznajomić się nieco z kuchnią góralską. Mało tego, płynie we mnie góralska krew. Moja babcia była rodowitą góralką, pochodziła z Waksmunda, zaś dziadek spod Sanoka. Może jeszcze wrócę kiedyś w okolice Tatr, by spędzić tam jesień życia?…Inną ciekawą potrawą kuchni góralskiej są moskole, placki ziemniaczane po góralsku – nazywane chlebem podhalańskim bądź góralskim 🙂

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

– 15-20 dag wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

– 400g kiszonej kapusty

– 1 duża cebula

–  włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora (opcjonalnie; można pominąć warzywa i dać same ziemniaki)

– 3 ząbki czosnku

– 3-4 ziemniaki

– 2 liście laurowe

– 3 suszone grzybki

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)

– 1,5 łyżeczki majeranku

– 2 łyżki masła

– maggi (opcjonalnie, do smaku)

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić kwaśnicę góralską na wędzonych żeberkach?

Żeberka poporcjować, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.

Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy dodać tylko trochę soku lub w ogóle. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle. Można zrobić ewentualnie zasmażkę dodając 1-2 łyżeczki mąki, ale nie jest to konieczne gdyż zupa i tak jest gęsta i treściwa. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por.Kwaśnicę góralską podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu i dodatkiem pieczywa (pajdy chleba).

Smacznego!

Helen G.

Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

19 komentarzy

  1. Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje 😛 mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą

  2. Ja też będę właśnie robił kwaśnice i przypominał sobie przepis to żadnych warzyw się nie daje tym bardziej marchwi bo łagodzi smak. A o to chodzi jak sama nazwa wskazuje ma być kwaśna.

  3. Wczoraj jadłam w Tatrach jak zeazliśmy ze szlaku i nie było żadnych warzyw oprócz ziemniaków
    I na pewno nie smakuje jak kapuśniak ma taki specyficzny smak zupelnie inny niż kapuśniak ktorego nie lubię,a kwaśnica posmakowała mi właśnie z powodu tego innego oryginalnego smaku

  4. Jezeli kwasnica to bez warzyw i ziemniakow tez sie nie daje (pisze o kwasnicy ma jakiej wyroslem-Ludzmierz)ziemniaki a wlasciwie grule (zasadnicza roznica )gotuje sie osobno .Ugotowane daje na talez i zalewa kwasnica.Kwasnice mozna zrobic.. tak -na wedzonych zeberkach absolutnie lub innych wedzonkach, mozna rowniez na gesinie (znam takich ktorzy twierdza ze ta jest najlepsza)na wieprzowinie ,na indyku .moja kolezanka lubi na kurczaku(.przyznam kiedys zamiast wywlec z zamrarki indyka wyjalem kurczaka- wyszla rewelacja -tylko raz )na baraninie ..ogolnie tluste miesa nadaja sie na kwasnice…Przepis pani Heleny bardziej przypomina kapusniak ale ilez to razy wlasnie podrasowujac kwasnice (chociaz naprawde tego nie wymaga)wychodzil mi kapusnik ..ze palce lizac ..Jednym slowem jak kto lubi ..I tak- ma byc kwasna ,zdecydowanie!Oczywiscie z kapusty kiszonej a nie kwaszonej..najlepiej samemu se lukisic-no ba)!!!

    1. Faktycznie kwaśnicę zwykle podaje się często bez warzyw, choć ja wolę potrawę z ich dodatkiem, jak kto lubi. Moja może bardziej przypomina kapuśniak ale co z tego 🙂

  5. Jaki kapuśniak? Zupa z kiszonej kapusty to zarzutka a z białej – kapuśniak. A kwaśnicę robi się tylko z kiszonej kapusty.

    1. Kapuśniak jest z kiszonej kapusty. Sprawdź stare przepisy. A kwaśnica jak sama nazwa wskazuje jest bardzo kwaśna. Ot.. tyle

  6. Witam Panią – autorkę wspaniałej kwaśnicy góralskiej. Pozwoliłem sobie na sklecenie filmu z gotowania kwaśnicy Pani autorstwa. Mam nadzieję, ze się Pani nie pogniewa. oto rezultat. Pozdrawiam. Emeryt

    1. Bardzo mi miło Panie Romanie, że wykorzystał Pan mój przepis ;-)Mam nadzieję, że zupa smakowała. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Skomentuj Roman Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button