Muszle conchiglioni zapiekane ze szpinakiem i ricottą


Dawno nie prezentowałam dań z makaronem w roli głównej. Kuchnię włoską wprost uwielbiam a muszle conchiglioni znajdują się w czołówce moich preferencji kulinarnych. Wspaniale smakują muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym. Na dziś jednak proponuję wersję wegetariańską – zapiekane ze szpinakiem, delikatnym w smaku serem ricotta oraz dodatkiem mozarelli. Spróbujcie a nie pożałujecie ! :-)

 (Dla 3-4 osób)

Składniki:

– około 25 muszli makaronowych conchiglioni (na moje naczynie użyłam 22)

– 8-10 dag startego żółtego sera lub parmezanu

Nadzienie szpinakowo-serowe:

– 300g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 1 opakowanie sera ricotta (250g)

– 1 kulka mozarelli

– 1 jajko

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych (400g)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1/4 szklanki wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– bazylia, oregano

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Muszle conchiglioni obgotować przez 5-6 minut w osolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli oleju. Delikatnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie: na łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i dusić na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodać ser ricotta oraz pokrojoną mozarellę, zamieszać. Chwilę dusić, aż mozarella się rozpuści. Zestawić z ognia. Wbić jajko i zamieszać. Napełniać muszle farszem.

Sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Następnie podlać ¼ szklanki wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru.

Dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, następnie ułożyć ciasno obok napełnione farszem muszle. Wierzch posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Muszle wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 30 minut, aż górą się zarumieni. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricottamuszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta4muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta3muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta2muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta1
loading...
loading...
Poprzedni Płatki orkiszowe z truskawkami i orzechami
Nastepny Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

3 komentarze

  1. Agata
    11 lipca 2016
    Odpowiedz

    Ty takie pyszności pokazujesz a ja taka głodna jestem!

  2. MarlenaK
    13 lipca 2016
    Odpowiedz

    Pyszne i zdrowe. Dzięki za przepis;)

  3. Łukasz
    15 lipca 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają super :-).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *