MakaronyWegetariańskieZapiekanki

Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą

Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą

To pyszne danie o włoskich korzeniach. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą znajdują się w czołówce moich preferencji kulinarnych. Makaron, szpinak z dodatkiem delikatnego w smaku sera ricotta i mozarelli oraz aromatyczny sos pomidorowy. Wszystkie składniki razem wzięte dają wspaniały efekt końcowy. Serdecznie polecam również moje muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym.  Spróbujcie a nie pożałujecie ! 🙂

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– około 25 muszli makaronowych conchiglioni

– 8-10 dag startego żółtego sera lub parmezanu

Nadzienie szpinakowo-serowe:

– 300g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 1 opakowanie sera ricotta (250g)

– 1 kulka mozarelli

– 1 jajko

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych (400g)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– ¼ szklanki wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– bazylia, oregano

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą?

Muszle obgotować przez 5-6 minut w osolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli oleju. Delikatnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie: na łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i dusić na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodać ser ricotta oraz pokrojoną mozarellę, zamieszać. Chwilę dusić, aż mozarella się rozpuści. Zestawić z ognia. Wbić jajko i zamieszać. Napełniać muszle farszem.

Sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Następnie podlać ¼ szklanki wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru.

Dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, następnie ułożyć ciasno obok napełnione farszem muszle. Wierzch posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 30 minut, aż górą się zarumieni. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Szpinak i ricotta to zdecydowanie jeden z moich ulubionych duetów <3 Przepysznie wygląda ta zapiekanka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button