Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami
Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami
Rewelacyjny pomysł na naleśniki na słono. Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami robię regularnie. Kiedy nie mam czasu na typowe krokiety, wybieram właśnie naleśniki wytrawne. Naleśniki z mięsem mielonym wzbogacam również o pieczarki, żółty ser oraz czerwoną paprykę. Farsz ma wyrazisty lekko pikantny smak, taki jak lubię.
Naleśniki faszerowane mięsem mielonym możecie również zapiec w piekarniku, wierzch potrawy posypując startym żółtym serem. Ja najczęściej odsmażam je na patelni na rumiano, posypuję szczypiorkiem i polewam ketchupem. W takim wydaniu naleśniki z mięsem są po prostu pyszne! Nie trzeba tutaj już żadnych dodatków. Zachęcam wam gorąco do wypróbowania mojego przepisu 🙂
Zobacz także
(14 sztuk)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki wody (można dać mineralną)
– 2 jajka
– około 3,5 szklanki mąki
– 3 łyżki oleju*
– sól
*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.
Farsz mięsny:
– 500g dowolnego mięsa mielonego (np. z szynki albo z łopatki)
– 300g pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 20 dag sera żółtego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek)
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ketchup
– posiekany szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami?
Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę oraz mąkę. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz mięsny: Cebulę pokroić w niedużą kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać nożem. Pieczarki umyć obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i również pokroić w małą kostkę. Na 2 łyżkach oleju najpierw zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Na osobnej patelni na 1 łyżce masła podsmażyć pieczarki. Posolić i dodać nieco pieprzu. Odlać nadmiar wody i przełożyć do mięsa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Wymieszać.
Placki napełniać farszem i zwijać w rulony. Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami podawać odsmażone na patelni. Można też je zapiec w piekarniku. Najlepiej smakują posypane szczypiorkiem i polane ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Po.żywny obiad 😉
Zgadzam się 🙂
Bardzo lubię naleśniki, a z takim farszem na pewno pysznie smakują 🙂