Owsianka z jabłkiem i jagodami goji


Owsianka to prawdziwa królowa śniadań. Znów powróciła do łask. To już nie pozbawiona wyrazu memła, którą dawano nam w przedszkolach. Teraz możemy ją jeść na bogato, dodając owoce, bakalie, nasiona lnu, chia czy jagody goja. Owies jest bardzo cennym w składniki odżywcze zbożem. Oprócz węglowodanów, białek i tłuszczy (nienasycone kwasy tłuszczowe), jest bogaty w błonnik, witaminy (B1, B6, PP, E, kwas foliowy) a także w mikroelementy (magnez, krzem, wapń, cynk, żelazo, potas, selen, miedź, mangan) i luteinę. Udowodniono, iż owsianka regularnie spożywana na śniadanie czy w formie przekąski przyczynia się zachowania zdrowia. Działa bowiem odżywczo, odmładzająco i wzmacniająco.

Wybierając płatki owsiane, kierujmy się ich stopniem przetworzenia. Najzdrowsze są te, które wymagają gotowania, nie zaś te błyskawiczne a zwykłe albo górskie. Najchętniej wybieram płatki owsiane górskie. W 100g zawierają 377 kcal.

 

Właściwości owsianki

  • poprawia trawienie (stanowi lekkostrawny posiłek, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki)
  • działa wzmacniająco na organizm (działa też przeciwzapalnie)
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • obniża cholesterol (zapobiega miażdżycy)
  • obniża ryzyko zachorowania na astmę
  • poprawia samopoczucie, wzmacnia system nerwowy (działa przeciwdepresyjnie)
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • dzięki zawartości błonnika i węglowodanów złożonych, na długi czas zapewnia uczucie sytości
  • wykazuje działanie przeciwutleniające

 

Wiele się też ostatnio mówi o prozdrowotnych właściwościach jagód goji, które są popularne w medycynie chińskiej od ponad 2500 lat. Jagody goja zwane są też kolcowojem pospolitym/chińskim/szkarłatnym. Uprawia się głównie w Chinach ale też i w Mongolii oraz w Tybecie. Jagody goji uznaje się jedne z najbogatszych owoców w składniki odżywcze. To swego rodzaju remedium współczesne choroby cywilizacyjne, tzw. „superfoods”. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), mikroelementy (żelazo, cynk, fosfor, wapń, selen, german), aminokwasy, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), antyoksydanty oraz beta-karoten, luteinę czy likopen.

Właściwości jagód goji

  • wzmacniają odporność i siły witalne organizmu
  • opóźniają procesy starzenia (bogate w przeciwutleniacze)
  • łagodzą stres
  • poprawiają trawienie (wyszczuplają)
  • poprawiają wzrok (m in. dzięki zawartości luteiny)
  • poprawiają potencję u mężczyzn
  • pomocne w chorobach płuc, nerek, wątroby oraz w reumatyzmie

 

W smaku są lekko gorzkawe ale smaczne. Przypominają żurawinę. Zawierają spore ilości witaminy C (2500 mg w 100g owoców). Jagody goji z powodzeniem możemy dodawać do owsianki oraz innych płatków (np. jaglanych, orkiszowych czy ryżowych), muesli, granoli, koktajli, jogurtu, kasz, ryżu, makaronów czy nawet do wypieków (pieczywa albo ciasteczek). Można również przyrządzić z jagód napar. Dobrze komponują się z czerwoną herbatą. Zalecane dzienne spożycie 5-12 g suszonych jagód (1-2 łyżeczki). Stosowane w nadmiarze mogą być u osób wrażliwych przyczyną problemów żołądkowych. Trzeba uważać także na niedojrzałe owoce, bo zawierają trującą solaninę. Jagód goji nie powinny spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby przyjmując leki przeciwzakrzepowe. Sprawdzone jagody goji można kupić tutaj. Zachęcam was gorąco do spróbowania owsianki według mojego przepisu poniżej. Proporcje możecie  modyfikować, wedle uznania :-)

(1 porcja)

Składniki:

– 5 łyżek płatków owsianych górskich

– ok. 3/4 szklanki mleka (daję na oko)

– 1 małe jabłko

– 1 łyżka rodzynek

– 1-2 łyżeczki jagód goji

– szczypta soli

– 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu

Płatki w rondelku zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu kilka minut, dopóki wyraźnie nie zgęstnieją i nie zmiękną. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, po chwili odcedzić. Pozbędziemy się w ten sposób dwutlenku siarki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ugotowanych płatków. Posłodzić do smaku miodem lub ksylitolem. Posypać jagodami goji. Jagody można również gotować razem płatkami, bądź  namoczyć razem z rodzynkami we wrzątku. Chińczycy spożywają wyłącznie gotowany kolcowój.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

owsianka-z-jablkiem-i-jagodami-gojiowsianka-z-jablkiem-i-jagodami-goji3owsianka-z-jablkiem-i-jagodami-goji2owsianka-z-jablkiem-i-jagodami-goji1
loading...
loading...
Poprzedni Chleb smażony z serem
Nastepny Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym i korniszonami

8 komentarzy

  1. brzeski
    1 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Takie zdrowe sniadanko to u mnie podstawa, czesto u mnie gosci, jednak bez jagod goi, ktorych jeszcze do tej pory nie spotkalam, choc wiele o nich slyszalam. Dzieki Tobie, Helen, wiem teraz gdzie je kupic. Dziekuje za polecenie i wskazanie adresu. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)

  2. Monia
    1 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Owsiankę jadam regularnie na śniadanie, pyszna jest szczególnie z owocami i miodem. Jagód goji nie próbowałam, nie wiedziałam, że są takie zdrowe :)

  3. Doniu
    1 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Jagody goji bardzo lubię, fajnie smakują także do koktalji.

  4. Iwona
    2 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Moje również :)

  5. Złota Orchidea
    3 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam owsiankę, często taką jem ;)

  6. Marzena
    3 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Jeszcze nie miałam nigdy okazji jeść jagód Goji , muszę to nadrobić !

  7. Królowa Karo
    6 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam płatki owsiane i jadłam ich sporo dużo wcześniej, niż stały się takie modne. To jedno ze śniadań mojego dzieciństwa – tak mnie nauczyła prababcia.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *