MięsaZapiekanki

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Warzywa takie, jak papryka czy cukinia świetnie nadają się do faszerowania. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem przypomina mi nieco gołąbki ale liście kapusty, w które zawija się farsz, zastępuje papryka. Uwielbiam faszerowane warzywa! To doskonały pomysł szczególnie na wiosenno-letni obiad czy kolację.

Skórka z papryki pod wpływem wysokiej temperatury częściowo odchodzi, warto ją zdjąć. Jeśli zostanie wam papryk, możecie je z powodzeniem odgrzać następnego dnia w piekarniku. Wówczas skórka schodzi bardzo łatwo.

Zobacz takżecukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.

(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5 papryk
– 400g dowolnego mielonego mięsa np. łopatki, mieszanego lub indyczego
– 100g ryżu (1 woreczek)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju (polecam użyć oliwy z oliwek)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 jajko
– 10-15 dag startego sera żółtego
– po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i oregano
– ⅓-½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
–  po ½ łyżeczki  tymianku, bazylii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem?

Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni  na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż i wymieszać. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego żółtego sera.

Papryki umyć, odciąć górną część a z wnętrza usunąć gniazda nasienne. Posolić. Każdą z papryk nadziewać farszem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać około ½ szklanki wody. Wierzch posypać pozostałym starym żółtym serem i przykryć czapkami. Zapiekać w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem najlepiej jest podawać same bez dodatków.

Smacznego!

Helen G.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Uwielbiam faszerowane papryki 🙂 Rewelacyjnie smakują, fajnie wyglądają, no i łatwo się je przygotowuje 🙂

  2. Moja mama robi najczęściej w ten sam sposób, tylko zamiast zapiekać – gotuje w pomidorowym sosie (jak gołąbki) i nie dodaje sera 🙂 Pycha, uwielbiam <3

Skomentuj ...SZKATUŁKA... Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button