Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka
To fajny pomysł na smarowidło do kanapek. Pasta z tuńczyka jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać rozdrobnioną rybę ze startym na drobnych oczkach żółtym serem, przyprawami i majonezem. Prosto i smacznie. Taka domowa wersja pasty z tuńczyka jest o wiele smaczniejsza od kupnej. Przynajmniej jest pozbawiona konserwantów i sztucznych słodzików, jak w przypadku pasty marki Lisner. Polecam wzbogacić pastę z tuńczyka o posiekany szczypiorek albo natkę pietruszki. Polecam wam również inne moje pasty:
pasta z żółtego sera i jajek (serowa)
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
– 15 dag sera żółtego
– 2 jajka
– 1 ząbek czosnku
– posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
– 3 łyżki majonezu
– 1-2 łyżeczki musztardy
▌Jak zrobić pastę z tuńczyka?
Jajka ugotować na twardo. Drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Dodać majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pastę doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i zamieszać. Pastę z tuńczyka stosować do smarowania pieczywa.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć