Potrawy mączneZapiekanki

Pizza tradycyjna

Pizza tradycyjna

Idealna, bo chrupiąca, na cienkim cieście. Jeśli tak jak ja lubicie cienkie to ciasto w pizzy, to serdecznie polecam mój przepis na pizzę tradycyjną. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje rośnięcie ciasta drożdżowego. Jeśli nie chce wam się gotować typowego sosu do pizzy, zróbcie szybki sos do pizzy. Link znajdziecie poniżej. Polecam wam również wypróbować pizzę hawajską.

(1 średniej wielkości pizza; Dla 2 osób)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki ciepłej wody

– ok. ¼ kostki drożdży  (2-3 dag)

– 1,5 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki cukru

Sos do pizzy: jest trochę czasochłonny, jeśli nie macie czasu na jego gotowanie, polecam gorąco mój przepis na szybki sos do pizzy.

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– 1 spora cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka bazylii

– 1 łyżeczka oregano

– cukier do smaku

– 3 łyżki oleju

– sól, szczypta chili

Dodatki do pizzy:

– kilka plastrów szynki lub salami (polecam wersję pepperoni)

– 3 plastry parzonego boczku (opcjonalnie)

– 20 dag pieczarek

– 15 dag sera żółtego (np. ementaler lub gouda)

–  ½ opakowania pokruszonej mozzarelli (150g)

– oliwki

Jak zrobić pizzę tradycyjną?

Ciasto: Do kubeczka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Odczekać ze 3 minuty, aż drożdże zaczną fermentować (pójdą do góry). Szklankę mąki przesiać przez sito do dużej miski (resztę pozostawić na później). Dodać olej i sól. Wlać rozczyn do miski i zagnieść ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.

Sos: Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do rondelka na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą, sól, pieprz, chili, cukier, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie ugnieść pomidory. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić oregano.

Szynkę i boczek pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na łyżce masła, na koniec posolić i odcedzić z nadmiaru wody. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki odsączyć z wody i poprzekrawać na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na kształt koła. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem, aby równomiernie wyrosło. Posmarować cienką warstwą sosu, posypać połową żółtego sera, na to położyć pieczarki, szynkę z boczkiem oraz oliwki. Wierzch pizzy posypać resztą żółtego sera i mozzarellą. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220˚C i piec 15-20 minut, do zarumienia (sprawdzam łopatką czy ciasto od spodu jest zarumienione). Pizzę pokroić radełkiem na kawałki. Spożywać od razu polaną ketchupem.

Smacznego!

Helen G.

Pizza tradycyjna
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Sos można zrobić też ze świeżych pomidorów ale mnie nie chcę się sparzać skórki i ich kroić. Robię sos z pomidorów z puszki z wygody, a smak jest w zasadzie podobny:)

  2. Chyba zagoszczę u Ciebie na dłużej :-). Już nawet zareklamowałam Twojego bloga u mnie :-). Na 99% zrobię jutro pizze z Twojego przepisu jupi 🙂

  3. To nie pizza tradycyjna, to pizza wspaniała. Świetny przepis, zwłaszcza, gdy pizzę zrobi się na kamieniu.

Skomentuj Arvén Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button