Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane z gulaszem
Konkretne i smaczne w swej prostocie danie z ziemniakami w roli głównej. Placki ziemniaczane polane gęstym gulaszem wieprzowym świetnie smakują. Jest to jednak dość pracochłonna potrawa.
Tarcie ziemniaków wraz cebulą i czosnkiem nie należy do przyjemnych czynności. Niemniej jednak, efekt końcowy tego dania jest nieziemski dla naszych kubków smakowych. Bardzo polecam. W takim wydaniu – z plackami gulasz smakuje mi najbardziej.
Zobacz także → Fuczki – placki z kiszonej kapusty.
Składniki:
Placki ziemniaczane:
– 1,3 kg ziemniaków (7-8 dużych ziemniaków)
– 2 jajka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki mąki (pół na pół ziemniaczana i pszenna)
– maggi
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
– ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Gulasz (wieprzowy):
– 700g szynki wieprzowej, łopatki lub karkówki
– około 2,5 szklanki bulionu lub wody
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka przyprawy do gulaszu
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– po ½ łyżeczki tymianku i rozmarynu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki mąki
– około ½ łyżczki cukru (opcjonalnie, jeśli sos będzie zbyt kwaśny)
– 2 łyżki smalcu lub oleju do podsmażenia mięsa i cebuli
– sól, pieprz
▌Jak zrobić placki ziemniaczane z gulaszem?
Zaczynamy od przygotowania mięsa – gulaszu: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Oprószyć przyprawą do gulaszu, mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Wlać 2 łyżki ocu balsamicznego i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym smalcu najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka. Dołożyć trochę smalcu i na tej samej patelni obsmażyć mięso na na dużym gazie.
Podsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać około 2,5 szklankami bulionu lub wody (tyle tylko, by ledwie przykryła mięso). Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorow Gulasz dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną na półplaterki machewkę i nadal dusić do miękkości mięsa (łącznie powyżej 1 godziny – mięso powinno być wyraźnie miękkie).
Gulasz zagęścić mąką. W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek. Wlać kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować. Gulasz wieprzowy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać tymiankiem i rozmarynem.
Placki ziemniaczane: ziemniaki umyć obrać. Zetrzeć razem z cebulą i czosnkiem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze odsączyć z nadmiaru skrobii. Wbić jaka, dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać. Masa powinna mieć wyrazisty smak. Smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc placki na ręczniku papierowym.
Placki ziemniaczane podawać gorące polane gulaszem i posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Coś dla mojego męża 😂
U nas placki ziemniaczane najczęściej na słodko, ale czasami też lubię zrobić jakiś sosik do nich.
Na słodko też są pyszne. Ja zwykle jadam wytrawne 😉