Placuszki z dyni na słodko
Placuszki z dyni na słodko
Pyszne z dodatkiem rodzynek, pachnące cynamonem. Dynię można wykorzystać wiele sposobów, nie tylko do zupy czy do gulaszu mięsnego ale także do placków na słodko. Smak dyni świetnie dobrze komponuje się z cynamonem 🙂 Placuszki z dyni na słodko to smaczny jarski posiłek. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach 🙂
(ok. 30 sztuk)
Składniki:
– 1 kg świeżej dyni
– 3 jajka
– 6 łyżek cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 100g rodzynek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
▌Jak zrobić placuszki z dyni na słodko?
Dynię umyć, obrać ze skóry, pestki usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier. Zamieszać. Dodać sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placuszki z dyni podawać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć