Sałatka jarzynowa jak dawniej
Sałatka jarzynowa jak dawniej
Tradycyjna z majonezem. Sałatka jarzynowa z dawnych lat gościła na przyjęciach w czasach PRL-u, świętach czy weselach. Niektóre receptury podają, że zamiast majonezu sałatkę warzywną przygotowywano na bazie gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z musztardą.
Sałatka jarzynowa jak dawniej to taka sałatka, która z racji słabego dostępu do warzyw w puszkach, nie zawierała początkowo kukurydzy czy groszku konserwowego. Dodawało się do niej nierzadko gotowaną drobną białą fasolę albo i nie.
Do dziś staropolska sałatka jarzynowa z majonezem święci swoje triumfy na imprezach, podczas świąt czy innych okazji. Zwykle dodaje się do niej majonez. Zamiast kukurydzy konserwowej można użyć groszku także tego mrożonego, którego zwolennikiem jest chociażby moja teściowa.
Zobacz też → sałatka jarzynowa z białą fasolą.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– nieduży kawałek selera
– 4 jajka
– 2 średnie ziemniaki
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 mała cebula
– 3 ogórki konserwowe lub kiszone
– 1 jabłko
– kilka łyżek majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę jarzynową jak dawniej?
Umyte i najlepiej nieobrane jarzyny ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę.
Jarzyny przełożyć większej miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do warzyw. Cebulę pokroić w małą kosteczkę, następnie sparzyć wrzątkiem. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać wraz majonezem i musztardą. Sałatkę warzywną doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Sałatkę jarzynową jak dawniej udekorować pietruszką albo szczypiorkiem. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Podawać do pieczywa.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
U mnie do dziś na każde święta musi być choć trochę. To taki trochę smak dzieciństwa 😉
Dokładnie 🙂
Moja ulubiona sałatka:)